Estats Units

Les inundacions a Kentucky ja sumen 15 morts i Biden el declara de «desastre major»

Les fortes precipitacions han deixat milers de persones sense electricitat

Les inundacions a Kentucky ja sumen 15 morts i Biden el declara de «desastre major»

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

El nombre de morts per les inundacions al centre i est de Kentucky (EUA), va ascendir a 15 persones, segons va indicar aquest divendres el governador d’aquest Estat, Andy Beshear.

El governador va dir que entre els morts hi ha avis i «probablement nens», i va advertir que aquesta xifra pujarà i podria ser «ser més del doble».

El president dels Estats Units, Joe Biden, va anunciar aquest divendres al matí la declaració de Kentucky com a zona de «desastre major» per confirmar l’ajuda federal que el Govern del país donarà a l’estat per fer front a aquestes inundacions, va informar la Casa Blanca en un comunicat.

A trenc d’alba d’aquest divendres, segons el Servei Meteorològic Nacional (NWS), el tram del riu Kentucky a la ciutat de Jackson va arribar a la cota més alta mai registrada amb 13 metres, i va superar un rècord establert el 1939.

Beshear va declarar dijous l’estat d’emergència a tot Kentucky i avui les advertències d’inundacions segueixen en efecte per a la major part de la regió.

L’ordre de Beshear inclou la mobilització de tropes de la Guàrdia Nacional de Kentucky per a l’ús de camions i helicòpters en el socors de persones atrapades per les aigües desmarxades.

Moltes persones han quedat atrapades per les aigües als terrats de casa seva i als arbres, d’acord amb l’estació local WHAS11 de televisió.

«La xifra de morts continua creixent», va dir el governador, «i moltes famílies allà ho han perdut absolutament tot».

Dijous a la nit, les autoritats de Kentucky van recomanar a la població que evacués les seves cases entorn del llac Panbowl, a prop de Jackson a causa de la crescuda de les aigües del riu Kentucky i «una descàrrega de fang» observada a prop de la presa del llac.

Els meteoròlegs pronostiquen per a aquest divendres una altra sèrie de pluges a l’àrea negada pels torrents que han descendit de les muntanyes i han emplenat els rius i rierols a Appalachia. Les aigües que s’han desbocat, van fer malbé ponts i inundat cases, negocis i carreteres.

A la localitat de Whitesburg, les aigües van negar Appalshop, un centre d’arts i educació reanomenat per la promoció i preservació de la història i la cultura de la regió.

Les autoritats van donar compte de crescudes ràpides en rius i rierols a l’est de Kentucky, l’oest de Virgínia i el sud de Virgínia Occidental, àrees afectades per les tempestes en els últims dies.

Segons la plataforma PowerOutage.us, aquest matí hi havia 24.157 llars i negocis a Kentucky sense subministrament d’energia elèctrica, i 6.789 més en la mateixa situació a Virgínia.

Notícies relacionades

Jerry Stacy, director de Gestió d’Emergències al comtat de Perry, a l’est de Kentucky, va descriure les inundacions com «un esdeveniment catastròfic».

«Hi ha inundacions sobtades i allaus gairebé a tot arreu», va assenyalar Stacy.