Cimera de l’OTAN

Macron: «El suport a Ucraïna continuarà el temps que sigui necessari»

El president francès anuncia que París ampliarà l’aportació militar destinada a l’Exèrcit ucraïnès | «Rússia no pot ni ha de guanyar, perquè estaria amenaçada la nostra pròpia seguretat», adverteix

Macron: «El suport a Ucraïna continuarà el temps que sigui necessari»

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El president francès, Emmanuel Macron, ha deixat clar a l’acabar la cimera de l’OTAN celebrada a Madrid que el suport dels aliats a Ucraïna continuarà «el temps que sigui necessari» i que cal estar disposats a pagar el preu per la defensa de l’ordre internacional que Vladímir Putin ha fet saltar pels aires. A més, ha anunciat que França enviarà «ràpidament» més material militar a Kíiv perquè pugui defensar-se de la «brutal» agressió de Rússia.

En concret, es farà arribar a l’Exèrcit ucraïnès sis obusos autopropulsats suplementaris –pertanyents a una nova generació d’armes d’artilleria– i una quantitat significativa de vehicles blindats, que no va especificar. «França, els aliats, els socis europeus, seran allà», ha dit Macron, després de recordar que el continent europeu «ja no està en pau» des del 24 de febrer, data en la qual Rússia va optar per la guerra.

«La democràcia, com sap bé el poble espanyol, és un èxit sempre fràgil. Mai s’ha d’abandonar el combat. Aquesta cimera ens ha permès avançar en un context inèdit per al continent europeu des de la Segona Guerra Mundial», ha dit el mandatari francès en roda de premsa al recinte d’Ifema, seu de la cimera.

Partidari de reforçar de manera «concreta i ràpida» l’enviament d’armes i municions per a la resistència ucraïnesa, Macron considera que és una necessitat imperiosa, no només perquè estigui en joc la pau a Europa sinó perquè estan en dubte les regles de l’ordre internacional establertes el 1945.

Macron creu que, tot i que el continent europeu no està en pau, això no significa que l’Aliança «estigui en guerra». «Rússia és l’única responsable d’aquesta guerra i de les greus conseqüències que imposa al món sencer en matèria de seguretat energètica i alimentària», ha continuat.

«Per això Rússia no pot ni ha de guanyar, perquè la nostra pròpia seguretat estaria directament amenaçada. Els ucraïnesos coneixen el cost de la guerra, el viuen a les seves carns. Recolzar Ucraïna és una necessitat també per a nosaltres mateixos»

Així mateix, ha confirmat la voluntat francesa de reforçar el dispositiu per respondre a les necessitats dels aliats, com serà el cas de l’enviament d’una brigada a Romania. I va dir que no s’ha d’oblidar el component nuclear de la dissuasió militar de l’Aliança, del qual França és un important contribuent. 

Notícies relacionades

Al ser preguntat si manté alguna diferència amb Joe Biden sobre com enfrontar-se a Putin, Macron, que ha intentat el diàleg en diverses ocasions amb el líder del Kremlin, no ha descartat intentar-ho de nou, en coordinació amb el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, i els socis de la UE. «Cada vegada que la situació ho justifiqui no excloc fer-ho».

Macron, que el 2009 va demanar una reflexió col·lectiva a l’OTAN, organització de la qual va dir que estava «en estat de mort cerebral», s’ha felicitat ara que els aliats hagin fet un exercici de reflexió sobre les seves missions, objectius i rols, un treball que, a la seva manera de veure, ha culminat a Madrid i que guiarà les accions dels aliats a partir d’ara.