Un empresari a Hondures

Condemnen el coautor de l’assassinat de l’activista Berta Cáceres el 2016

Un tribunal ha imposat una pena de 22 anys i mig de presó a Roberto Castillo

El 2019, set persones més van ser condemnades a entre 30 i 50 anys de presó

Condemnen el coautor de l’assassinat de l’activista Berta Cáceres el 2016

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

Un tribunal d’Hondures va condemnar aquest dilluns a 22 anys i mig de presó l’empresari hondureny Roberto Castillo, un dels directius de l’empresa elèctrica DESA, pel seu paper en l’assassinat el 2016 de la destacada activista Berta Cáceres.

«La Sala I del Tribunal de Sentència amb Jurisdicció Nacional ha imposat per unanimitat de vots una pena de 22 anys, sis mesos de reclusió, més les penes accessòries d’inhabilitació absoluta i suspensió de la ciutadania, per a Roberto David Castillo Mejía per la seva participació com a coautor del delicte d’assassinat en perjudici de l’ambientalista Berta Isabel Cáceres Flores», va indicar el Poder Judicial d’Hondures en un comunicat.

Així, va recordar que un tribunal ja va declarar culpable Castillo el juliol del 2021 i va remarcar que «els mitjans de prova, com perícies de buidatges telefònics, prova documental i testifical presentats tant per la part acusadora com per la defensa tècnica de l’imputat van ser suficients per trencar l’estat d’innocència de Roberto Castillo».

«Es va concloure que l’encausat va participar de manera directa com a coautor dels fets que van donar mort a Càceres, com un pla per eliminar qualsevol obstacle que interferís amb les operacions de DESA», va manifestar, abans de confirmar que s’obre un termini de 20 dies per a recursos davant la Sala Penal, que podria «ratificar, modificar la sentència o ordenar que es repeteixi el judici oral i públic».

El desembre del 2019, set persones més van ser condemnades a penes d’entre 30 i 50 anys de presó pel seu paper en l’assassinat de Càceres, tirotejada el març del 2016 davant la seva vivenda a la localitat de La Esperanza, a l’oest d’Hondures.

El Consell Cívic d’Organitzacions Populars i Indígenes d’Hondures (COPINH), fundat per Càceres, ha reclamat la detenció d’altres d’implicats en el succés. «Castillo és només una baula en la cadena de comandament que va ordenar l’assassinat de la líder del COPINH», ha dit.

Notícies relacionades

«Reafirmem que l’Estat d’Hondures segueix en deute amb la justícia», ha apuntat l’organització a través del seu compte oficial a la xarxa social Twitter. «No cessarà la lluita del poble Lenca per la justícia per a Berta», ha conclòs.

Cáceres, guanyadora del premi Goldman, el màxim guardó en matèria mediambiental, va ser assassinada després de passar anys rebent amenaces de mort per la seva campanya per paralitzar la construcció de la presa d’Agua Zarca, una infraestructura que, si es construeix, destruirà boscos natius i territoris indígenes.

Temes:

Hondures