El consum lúdic continua prohibit

Tailàndia relaxa l’ús i cultiu de la marihuana amb finalitats medicinals

Un canvi legal treu la ‘maria’ i el cànem de la llista de narcòtics si tenen baix percentatge del seu principi psicoactiu

2
Es llegeix en minuts
EFE

Tailàndia va començar aquest dijous a relaxar el consum del cànnabis de baix efecte psicotròpic, amb menys del 0,2 % de tetrahidrocannabinol (THC), cosa que permetrà el seu cultiu controlat en llars amb finalitats mèdiques.

El canvi legal, aprovat al febrer i que treu la marihuana i el cànem de la llista de narcòtics, converteix Tailàndia en el primer país del sud-est asiàtic a despenalitzar parcialment aquesta droga.

Des d’aquest dijous qualsevol persona pot cultivar fins a sis plantes de marihuana amb menys de 0,2 % de THC –el principi psicoactiu de la planta– a la seva llar, tot i que s’hauran de registrar a les oficines provincials del Ministeri de Sanitat.

No obstant, les autoritats han insistit que la mesura se circumscriu a l’ús mèdic i que l’ús lúdic continua estant prohibit.

Aquests passos per descriminalitzar de manera parcial la marihuana han impulsat la creació i desenvolupament de nombrosos productes que inclouen fulles de marihuana, que no tenen THC.

Restaurants, gelateries i cafeteries són part dels negocis que han pujat al tren de la marihuana legal, si bé són les grans corporacions les que parteixen amb avantatge per aconseguir els permisos necessaris per a la producció a gran escala.

Milions de consumidors

Està previst que la indústria del cànnabis arribi als 661 milions de dòlars (616 milions d’euros) el 2024 a Tailàndia, segons l’entitat d’investigació Prohibition Partners, que afegeix que a Àsia consumeixen marihuana uns 86 milions de persones a l’any amb un gran creixement del cànnabis mèdic.

Tailàndia va aprovar el desembre del 2018 una llei per legalitzar l’ús i investigació del cànnabis mèdic, tot i que la seva implementació mitjançant reglaments concrets s’ha desenvolupat lentament, i el 2019 va començar a subministrar marihuana mèdica per pal·liar el dolor a alguns pacients als hospitals.

Mentre el 2021, les autoritats van aprovar el seu ús com a additiu en aliments i begudes.

Després de la recomanació de l’Administració d’Alimentació i Medicaments, el ministre de Sanitat, Anutin Charnvirakul, va firmar el 8 de febrer la despenalització de la marihuana sempre que tingui menys d’un 0,2% THC, una llei que després d’un període de 120 dies entra en vigor.

Presos alliberats

Gràcies a aquesta mesura més de 3.000 persones que compleixen penes de presó per delictes relacionats amb la marihuana seran alliberades aquest dijous, va apuntar a les xarxes socials el Departament de Correccionals.

Notícies relacionades

Tanmateix, encara hi ha importants limitacions. Els que cultivin marihuana amb més d’un 0,2 % de THC encara s’enfronten a fins a 5 anys de presó per possessió i fins a 15 anys de presó si són acusats de venda.

Les autoritats han advertit els consumidors que no fumin en públic, ja que si es considera que provoquen molèstia pública corren el risc de ser castigats amb fins a tres mesos de presó i multes de 25.000 bat (725 dòlars o 675 euros).