Invasió de Rússia

Albares preveu una crisi alimentària de «molts anys» per la guerra d’Ucraïna

El ministre d’Afers Exteriors assegura que l’escassetat afectarà especialment regions com el Magrib o el Sahel

Albares preveu una crisi alimentària de «molts anys» per la guerra d’Ucraïna
2
Es llegeix en minuts

El ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, ha alertat aquest divendres que s’acosta una crisi de seguretat alimentària al món, que afectarà especialment regions com el Magrib o el Sahel, provocada per una guerra a Ucraïna que «durarà molts anys».

En un col·loqui a Barcelona, Albares ha pronosticat «una guerra molt llarga» a Ucraïna, per la «voluntat d’una sola persona», el president rus, Vladímir Putin, que «no vol reconèixer que és una guerra irracional».

A causa de la prolongada guerra en un país punter en la producció de cereals com és Ucraïna, ha argumentat, «passarà temps» abans que els camps on se sembrava blat puguin «tornar a estar operatius com abans».

La guerra està provocant un increment dels preus dels cereals i els fertilitzants, cosa que farà que «ben aviat vegem greus problemes de seguretat alimentària» al món, ha dit.

Segons el ministre, alguns països hi estan donant una «resposta completament errònia», que provocarà que aquesta «crisi de seguretat alimentària duri anys», fins i tot «més encara que la guerra», a l’optar pel «proteccionisme» i el tancament dels mercats, per impedir que la seva producció nacional de cereals surti de les seves fronteres.

A poques setmanes de celebrar la cimera de l’OTAN a Madrid, Albares ha destacat que aquesta cita arriba en un «moment històric», en què s’haurà de «definir el marc en el qual viurem en els pròxims anys».

D’aquesta cimera, ha assenyalat, ha de sorgir «una resposta contundent al desafiament que representa Rússia, no només per a Ucraïna, sinó també per al model de vida que ens ha donat dècades de pau i prosperitat» a l’espai euroatlàntic.

El «document estratègic que s’aprovarà», segons Albares, haurà de reflectir també «les amenaces del flanc sud» de l’OTAN.

A més, es donarà acollida a Finlàndia i Suècia com a nous socis de l’OTAN, una «aliança defensiva de democràcies» davant amenaces com la Rússia de Putin, que ha definit com a «agressor en sèrie».

Notícies relacionades

Albares ha remarcat que els socis europeus i transatlàntics han de continuar afrontant el desafiament de Rússia amb una «unitat» que també és necessària «entre les forces polítiques dins d’Espanya».

Segons Albares, malgrat el «desafiament mundial» que representa la Rússia de Putin, Espanya tindrà garantits els subministraments, gràcies entre d’altres a un productor energètic com és Algèria, un soci «fiable».