La invasió d’Ucraïna

L’ofensiva russa al Donbass s’estanca

Les tropes del Kremlin només aconsegueixen avanços limitats a l’est d’Ucraïna i a costa de grans pèrdues

L’ofensiva russa al Donbass s’estanca
3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Els progressos continuen sent esquius per a les forces del Kremlin a Ucraïna. La tan publicitada ofensiva russa al Donbass, proclamada a so de bombo i platerets pel president Vladímir Putin a mitjans d’abril, està seguint patrons molt similars al desenvolupament de les hostilitats vist durant l’inici del conflicte: unes forces ocupants que amb prou feines avancen al front de guerra, i sempre a costa de patir greus pèrdues. Un mes després que Moscou comencés aquesta nova fase del conflicte amb objectius menys ambiciosos, i limitats a apuntalar i ampliar l’est ucraïnès sota control de les milícies prorusses, ningú té la percepció, al Donbass en mans del Govern de Kíiv, que les forces invasores puguin acabar tancant cap tenalla entorn de les posicions ucraïneses, o aconseguint en el seu defecte significatives adquisicions territorials.

Seguint les recomanacions d’evacuació emeses pel Govern de Kíiv, ciutats com Krematorsk o Konstantinivka presenten aquests dies un aspecte més desert si pot ser que a l’hivern passat, quan la guerra iniciada el 2014 encara es limitava a l’est d’Ucraïna i Putin no havia llançat la seva autodenominada operació especial per desnazificar l’Estat veí. Però, de moment, no sembla que els habitants d’aquestes poblacions sentin una amenaça imminent que puguin acabar caient en mans de les forces de Moscou. «No esperem que això passi», proclama, confiat Mïkhail Lavibsto, assegut en un banc del centre de Konstantinivka. Però si passa, «és clar que ens n’anirem». El seu principal lament és el col·lapse de l’economia local, ja molt deteriorada en els últims anys pel conflicte que es vivia amb les milícies prorusses que ocupen el poder des de fa vuit anys a Donetsk, en altre temps la capital regional. «Teníem un negoci de venda de fusta i ara no podem treballar», es lamenta.

Irina Maklogon es nega a abandonar la seva llar. «El 2014 ja me’n vaig anar, i vaig perdre casa meva; me’n vaig haver de comprar una altra», explica. La situació ha empitjorat ostensiblement després del 24 de febrer, data de l’inici de l’atac rus a Ucraïna. «Abans hi havia estabilitat; ara ens aixequem i ens congratulem de veure que seguim vius», continua, mentre mostra orgulllosa les fotos de la seva filla, casada amb un ciutadà de Turquia i resident a la localitat d’Antalya, i la seva neta. La regió del Donbass, convertida ara en el principal front de guerra després de la retirada de les tropes russes dels voltants de Kíiv i de Khàrkiv, té la ment concentrada en l’evolució de la situació bèl·lica, i pocs dels habitants semblava que estaven al corrent aquests dies del triomf obtingut pel seu país al festival d’Eurovisió.

Constatació de percepcions

Notícies relacionades

Els observadors militars occidentals també han constatat aquestes percepcions d’estancament en els últims informes. «Clarament, els faltes (als russos) les forces per poder materialitzar aquesta operació», ha assegurat Michael Kofman, del Centre per a Anàlisi Navales (CNA), en declaracions recollides pel portal informatiu Vox. «L’ofensiva (al Donbass) no està aconseguint avanços dràstics, i és molt poc probable que es produeixi un canvi radical», ha continuat aquest expert. Una opinió corroborada aquest mateix diumenge pels serveis d’intel·ligència britànics, que han assegurat que l’ofensiva va clarament «amb retard» i que era altament improbable que poguessin registrar-se avanços significatius en els pròxims 30 dies.

Només a les localitats d’Adviika, un suburbi de Donetsk, i Lissitxansk i Severodonetsk, més al nord, ja a la regió de Lugansk, els russos havien aconseguit progressar a costa de patir un elevat nombre de baixes, han admès fonts ucraïneses. La localitat d’Izíum, a mig camí entre Khàrkiv i el Donbass, és el punt geogràfic on s’estan registrant els principals combats en aquests dies, i on segons ha informat el governador regional, Oleh Sinegubov, les tropes ucraïneses han passat a la «contraofensiva».