Eleccions al juny

Els socialistes francesos firmen un principi d’acord per afegir-se a l’esquerra de cara a les legislatives

  • La decisió, que genera divisió entre figures històriques del PS, l’ha de ratificar el Comitè Nacional del partit

Els socialistes francesos firmen un principi d’acord per afegir-se a l’esquerra de cara a les legislatives

EMMANUEL DUNAND

2
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

El Partit Socialista (PS) de França ha assolit un principi d’acord per entrar al front unit d’esquerres proposat per Jean-Luc Mélenchon, que haurà de ser ratificat en les pròximes hores pels seus dirigents, han indicat aquest dimecres diversos responsables polítics.

Es tracta d’un acord sobre el repartiment de circumscripcions per a les legislatives del juny, però també sobre un programa comú, ha indicat en la ràdio France Info el diputat Adrien Quatennens, portaveu de La França Insubmisa (LFI), el partit de Mélenchon.

Si es confirma la inclusió dels socialistes, el front de l’esquerra francesa seria constituït ja pels insubmisos; els ecologistes, que s’hi van sumar dilluns passat, i el Partit Comunista, que ho va fer aquest dimarts.

El partit de Mélenchon prossegueix les converses amb els trotskistes del Nou Partit Anticapitalista.

Primer ministre

Mélenchon, que amb gairebé el 22% dels vots va ser tercer en la primera volta de les presidencials de l’abril, està aconseguint el seu objectiu d’unir l’esquerra amb la finalitat declarada de guanyar les legislatives i obligar el president, Emmanuel Macron, a nomenar-lo primer ministre.

Per ara ha aconseguit sumar els ecologistes, que van obtenir poc menys del 5% dels sufragis en les presidencials, i els comunistes, que van tenir un 2,28%.

Si s’hi sumen els socialistes, la candidata dels quals, Anne Hidalgo, va obtenir un 1,74% de recolzament en les presidencials, aglutinarien el 30%.

El Partit Socialista presentarà candidats en unes 70 de les 577 circumscripcions del país, en comparació amb el centenar dels ecologistes i el mig centenar dels comunistes, i la resta quedarien en mans de La França Insubmisa.

L’acord, que serà sotmès al vot del Comitè Nacional dels socialistes al llarg del matí, genera divisió entre les figures històriques del partit, que critiquen haver-se doblegat als postulats de Mélenchon per obtenir alguns llocs en l’Assemblea Nacional. Algunes d’aquestes figures, com l’ex primer ministre Bernard Cazeneuve o l’exministre Stéphan Le Foll, han amenaçat d’abandonar el partit si es rubrica aquest acord.

Crítiques a Mélenchon

Els socialistes han criticat les postures antieuropees de Mélenchon, així com la seva proximitat amb el president rus, Vladímir Putin.

Notícies relacionades

Els insubmisos apel·len a la desobediència dels tractats europeus, un punt que també va ser delicat en les negociacions amb els ecologistes, que inicialment tampoc no estaven d’acord amb l’avanç de l’edat de jubilació proposat pel partit de Mélenchon.

Amb els comunistes el principal punt de fricció està en l’energia nuclear, que aquests volen potenciar i que La França Insubmisa i els ecologistes busquen reduir de manera gradual.