La carrera cap a l’Elisi

Le Pen agita els musulmans amb la seva proposta de prohibir el vel

La candidata vol eliminar l’ús del vel islàmic de l’espai públic i fins i tot multar les dones

Le Pen agita els musulmans amb la seva proposta de prohibir el vel

AFP/ PHOTO FREDERICK

3
Es llegeix en minuts
Marta López
Marta López

Periodista

ver +

Amb entre 5 i 6 milions de membres, practicants o no, França acull la primera comunitat musulmana d’Europa i tot el que s’hi relaciona és un tema d’alta sensibilitat al país, sobretot arran dels atemptats terroristes islamistes que ha patit en els últims anys. Per això, la proposta de la candidata ultradretana, Marine Le Pen, de prohibir l’ús del vel islàmic i fins i tot multar les dones que el portin en l’espai públic ha fet saltar totes les alarmes.

Diversos advocats ja han advertit que una prohibició com aquesta, sense precedents al món, violaria la Constitució i soscava els principis del laïcisme sobre els quals s’assenta la República francesa, amb un llei de 1905 que separa Església i Estat i garanteix la llibertat de culte.  Macron, que s’erigeix en el defensor d’aquesta llibertat, ha remarcat que una prohibició del vel per mandat constitucional suposaria també vetar altres símbols religiosos com la quipà jueva i la creu cristiana.

El final del laïcisme

«Aquesta proposta és el final del laïcisme a França», remarca la jove Hélène, que dijous va acudir a una manifestació estudiantil a París per «tallar el pas a la ultradreta». «La prohibició del vel no és coherent amb la idea que jo tinc de França com a país de la llibertat i la igualtat. Si les dones volen portar vel, tenen dret a fer-ho», afirma Ryan, un jove d’origen libanès a punt de llicenciar-se en Dret.

En una campanya en la qual Le Pen ha volgut passar per alt les propostes més polèmiques del seu programa per centrar-se en l’economia i en el poder adquisitiu, primera preocupació dels francesos, el debat s’ha escalfat sobretot els últims dies. Fins al punt que des del partit de Le Pen, Reagrupament Nacional, (RN) han hagut de matisar la proposta afirmant que la prohibició del vel «és un objectiu», però no una «prioritat».

I alguns dels alcaldes del partit han advertit de la dificultat d’aplicar la mesura. «No crec que sigui possible», dit Robert Ménard, primer regidor de Béziers. També Louis Aliot, alcalde de Perpinyà i exparella de Le Pen, ha afirmat que la prohibició hauria de ser «progressiva», començant pels llocs estatals.

La llei de Macron

La Nàdia és una jove musulmana, francesa però filla d’immigrants marroquins, practicant i no porta vel. «És la meva elecció, la que jo decidit lliurement, igual que altres musulmanes han decidit portar-lo», afirma aquesta estudiant, que sí que practica estrictament el Ramadà.  Té un discurs molt crític sobre Le Pen, de qui diu que «alimenta l’odi contra l’estranger amb finalitats electorals», però també sobre el president Emmanuel Macron per la llei que va aprovar sobre el «separatisme religiós» per frenar l’islamisme i que autoritza del tancament de mesquites.

Notícies relacionades

«Aquesta llei està al límit de l’extrema dreta i ha sigut aprovada per algú que es considera centrista», afirma en to de burla. «L’Estat controla els imams i el finançament de les mesquites; que sí, és normal, però... ¿Per què sempre nosaltres? També hi ha sinagogues que les finança Israel», es queixa.

La Nàdia forma part del 69% de musulmans que, segons un estudi de l’institut de sondejos Ifop, van votar per l’esquerrà Jean-Luc Mélenchon en la primera volta electoral. La Gran Mesquita de París els demana ara que donin suport a Macron davant «les forces malèvoles que demanen proscriure els musulmans». Aquesta jove també ho farà. «Si guanya Le Pen hi haurà una guerra civil», xiuxiueja.