En 24 hores

Cinc palestins moren per trets de l’Exèrcit israelià a Cisjordània

  • L’espiral de violència continua als territoris ocupats amb més víctimes mortals en només un dia, entre les quals hi ha un adolescent de 14 anys

4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

L’espiral de violència s’intensifica als territoris ocupats palestins. En les últimes 24 hores, han mort cinc persones víctimes dels trets de l’Exèrcit israelià. Entre les assassinades, hi ha un jove de 14 anys i un advocat que lluitava contra l’ocupació. Al seu torn, Hamàs ha fet proves de llançaments de coets durant la nit. Mentre l’ambient a Cisjordània està molt caldejat, des de la Franja de Gaza aviven l’aixecament col·lectiu. «La gran revolució que té lloc a Cisjordània i els enfrontaments continuats amb les forces d’ocupació són l’expressió d’una intifada que no s’aturarà», insisteixen des de la milícia palestina.

«Aquesta intifada no es frenarà amb detencions o assassinats», ha dit el portaveu de Hamàs, Hazen Qasem, després d’amenaçar Israel. Per la seva part, Fatah a Cisjordània ha demanat al poble palestí que es mantingui en aquestes zones sensibles i que «s’enfronti a les forces de l’Exèrcit israelià i als colons a tot Cisjordània». Aquest dimecres Saleh Al Aruri, el subcap polític de Hamàs, ha demanat una escalada després que les tropes israelianes arrestessin a Silwad un grup de palestins que eren sospitosos de planejar un atac imminent a Israel.

Tres persones han mort aquest dimecres en incidents separats víctimes dels enfrontaments amb les tropes israelianes. En dos dels casos, inclòs el de l’adolescent Qusai Hamamrah a Husan, a prop de Betlem, l’exèrcit israelià ha declarat que els seus soldats van disparar contra sospitosos que els llançaven bombes incendiàries. La tercera mort va ser la de l’advocat Mohammad Assaf, de 34 anys, mentre deixava els seus nebots a l’escola. Aquest dijous, dues persones més han mort a Jenin on s’està concentrant la resposta més violenta per part dels dos bàndols. 

Més de 40 morts

La incursió militar israeliana va començar fa una setmana, després de l’atemptat contra un bar de Tel Aviv que va acabar amb tres morts. Les forces israelianes han desplegat les tropes militars per pentinar ciutats i pobles palestins a la recerca de sospitosos o còmplices dels quatre atacs palestins fets en territori israelià. En tot just dues setmanes, 14 persones han mort en aquests atemptats, la xifra més sagnant dels últims anys. A l’altre costat, la situació «s’ha tornat perillosa i delicada i s’està deteriorant ràpidament», ha denunciat l’oficina del president palestí, Mahmud Abbàs, després d’acusar Israel de desestabilitzar Cisjordània. 

Aproximadament 40 palestins han sigut assassinats per israelians des del gener, segons el ministeri de Salut palestí. Entre ells, es compten els palestins que van portar a terme els atacs a Israel. Les morts d’aquest dijous eleven a 19 les persones mortes durant l’escalada en curs. La tensió ja s’anunciava quan aquest any coincidien les festivitats del Ramadà i la Pasqua jueva i cristiana d’aquestes tres religions forçades a conviure al mateix territori. Tot i que la ciutat de Jerusalem es manté en calma, la situació al traspassar la Línia Verda és d’una angoixa creixent.

Una altra escalada

Notícies relacionades

Municipis sencers es mantenen en estat d’alarma després que les tropes israelianes despertessin el poble al complet aquesta matinada irrompent en llars per començar les operacions d’arrestos. Es desconeix el nombre total de detinguts en els sis dies d’ofensiva. S’estan portant a terme funerals dels joves caiguts per trets de l’Exèrcit israelià amb grans nombres d’assistents. Hi ha desenes de ferits. La Mitja Lluna Roja Palestina ha declarat l’estat d’emergència per la intensificació dels assalts armats i militars dels soldats i dels colons israelians. Després de l’impacte de la pandèmia, l’estat de les institucions sanitàries és crític.

Fa tot just un any, també en ple Ramadà, les protestes palestines a Jerusalem i la violenta resposta de la policia israeliana van provocar una guerra a gran escala. Durant 11 dies, Hamàs i Israel es van enfrontar al cel, cosa que va provocar morts i destrucció en els dos bàndols. A la Franja de Gaza, hi van morir uns 250 palestins, entre els quals es comptaven gairebé una setantena de nens. A Israel, van ser 13 les víctimes mortals. Tot i que el govern israelià intenti idear mesures per calmar les aigües, la violència de l’exèrcit sobre el terreny anima Hamàs a començar a preparar els coets.