Abd Rabbuh Mansur Hadi, exiliat a Riad

El president del Iemen delega els seus poders en un nou consell per liderar el país en guerra

Ha fet pública aquesta decisió enmig d’una treva auspiciada per l’ONU amb els rebels houthis

El president del Iemen delega els seus poders en un nou consell per liderar el país en guerra
2
Es llegeix en minuts

El president iemenita del Govern reconegut internacionalment, Abd Rabbuh Mansur Hadi, va anunciar aquest dijous la creació d’un consell presidencial en el qual ha delegat tots els seus poders a fi de liderar el país devastat per la guerra iniciada el 2014 i enmig d’una treva auspiciada per l’ONU amb els rebels houthis.

Hadi ha afirmat aquesta matinada en un discurs televisat des de Riad, on està exiliat, que delega «tots els seus poders en aquest consell presidencial» de vuit membres i liderat per Rashad al Alimi, el seu assessor des del 2014 i que va ser ministre de l’Interior en l’anterior Executiu de l’assassinat expresident Ali Abdullah Saleh.

Aquesta decisió presa per Hadi és un dels passos més importants que ha fet des de l’inici de la guerra i es produeix al final de les converses intraiemenites que se celebren a Riad sense la presència dels rebels xiïtes houthis, el grup bel·ligerant més important del conflicte i que va ocupar el 2014 grans parts del país, inclosa la capital Sanà.

Hadi va afirmar en la seva declaració que, en qualitat de president del Iemen, «tots els membres d’aquest Consell de Lideratge Presidencial tindran els poders de vicepresidència», per la qual cosa acomiada el vicepresident del Iemen, Ali Mohsen al Ahmer, segons un comunicat de Presidència iemenita.

Una altra de les sorpreses és la inclusió en aquest consell presidencial del líder separatista i exgovernador d’Aden, Eidarus al Zubeidi, que en els últims anys s’ha rebel·lat contra el Govern iemenita per exigir reformes i ha provocat una de les crisis més grans en l’Executiu e Hadi des de l’inici del conflicte.

Els membres del nou consell presidencial van ser rebuts pel príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman, que va afirmar que la creació d’aquest consell «contribuirà a l’inici d’una nova pàgina al Iemen, la seva transició de la guerra a la pau», segons l’agència oficial de notícies saudita SPA.

Notícies relacionades

Així mateix, l’hereu va dir que espera que «la següent etapa sigui diferent» en un conflicte en el qual l’Aràbia Saudita lidera la coalició militar que intervé en el Iemen des del 2015, data en la qual es va agreujar la guerra que ha segat la vida de milers de persones i ha provocat la catàstrofe humanitària més greu del planeta, segons l’ONU.

El regne saudita, segons SPA, «va urgir al consell de lideratge presidencial que comenci les negociacions amb els houthis sota la supervisió de les Nacions Unides per arribar a una solució política final que inclogui la pau al Iemen i un període de transició».

Temes:

Iemen