Relacions amb el Marroc

Sánchez viatjarà al Marroc aquest dijous per reunir-se amb Mohamed VI

La trobada ha de segellar el començament d’una nova etapa en les relacions amb el Marroc, després que Espanya hagi acceptat la imposició de recolzar el pla autonomista del regne alauita per al Sàhara Occidental

Sánchez viatjarà al Marroc aquest dijous per reunir-se amb Mohamed VI

JOSÉ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts

 Pedro Sánchez viatjarà aquest dijous al Marroc per retrobar-se amb Mohamed VI i segellar la reconciliació definitiva després d’una llarga i profunda crisi, que només s’ha pogut superar després que el Govern espanyol hagi mostrat per primera vegada el seu suport al pla d’autonomia marroquina per al Sàhara Occidental. Aquest gir, que ha liquidat la tradicional neutralitat espanyola en aquest assumpte, ha sigut la condició imposada pel monarca alauita per reprendre la col·laboració amb Espanya.

Una vegada consumat el canvi, l’Executiu havia previst un primer acostament entre el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, i el seu homòleg, Nasser Bourita, per preparar, precisament, la trobada posterior entre Sánchez i Mohamed VI. Dijous passat, amb tot preparat perquè Albares aterrés a Rabat l’endemà i mantingués amb Bourita la seva primera reunió cara a cara, una trucada del rei marroquí al president del Govern va fer anar en orris tota aquesta planificació al convidar Sánchez a visitar-lo immediatament, aquesta mateixa setmana.

Per a Espanya i també per a Europa és fonamental la col·laboració amb el Marroc en temes com el control de la immigració, el narcotràfic i el terrorisme gihadista. L’entrevista entre Sánchez i Mohamed VI donarà la mesura de fins on el gir espanyol al Sàhara, que abans havien fet els EUA, França i Alemanya, ha servit per reconduir les relacions amb el Marroc.

Notícies relacionades

El Govern espanyol exigeix que el país africà reobri ja la frontera amb Ceuta i Melilla, tancades per la pandèmia, però que s’han mantingut clausurades com a element de pressió a Espanya. Que el Marroc es comprometi a no repetir accions «unilaterals» com va passar amb l’arribada massiva d’immigrants a les costes de Ceuta, el maig passat, amb el beneplàcit de les autoritats marroquines. I també a respectar la «integritat territorial» de les dues ciutats autònomes.

L’Executiu espanyol tem, de manera molt fundada, que si el Marroc aconsegueix aconseguir el Sàhara Occidental, el seu següent objectiu sigui Ceuta i Melilla, i converteixi aquesta reclamació territorial en una nova qüestió identitària. Per això s’han intentat blindar les dues ciutats en les negociacions amb el regne alauita per posar fi a la crisi diplomàtica. Una crisi que va començar just en el moment en què Espanya no va secundar la declaració de Donald Trump, el desembre del 2020, reconeixent la marroquinitat del Sàhara Occidental.