Guerra d’Ucraïna

Ucraïna, en guerra total, tem un atac des de Bielorússia

Zelenski descarta concedir la independència del Donbass, l’Exèrcit ucraïnès adverteix que Putin estaria movent tropes cap al seu país aliat i el Ministeri de Defensa rus llença un ultimàtum contra Mariúpol

  • Segueix en directe l’última hora de la guerra

  • Reportatge multimèdia: tres setmanes de l’atac rus

Ucraïna, en guerra total, tem un atac des de Bielorússia

Louisa Gouliamaki / AFP

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Ucraïna ha tornat a ser aquest diumenge un immens camp de batalla en què era impossible registrar tots els bombardejos i sortir il·lès dels principals fronts de combat. Aquest diumenge, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, també ha rebutjat reconèixer la independència del Donbass i l’Exèrcit ucraïnès ha expressat preocupació per un possible gran atac a l’oest del país des de Bielorússia.

Aquesta última alerta ha sigut llançada per l’oficina del president ucraïnès, que ha citat informacions de l’Exèrcit com la font per manifestar la seva inquietud per l’«alt risc» d’un atac des de territori bielorús a la regió de Volín, fronterera amb Bielorússia i Polònia i situada a l’oest d’Ucraïna, una zona fins fa una setmana menys afectada pel conflicte bèl·lic. Les mateixes fonts han assegurat que, amb l’objectiu de causar «més víctimes», el president rus, Vladímir Putin, ha decidit moure més tropes, procedents de Vladivostok i Petropávlovsk-Kamtxatski, a Bielorússia. Un país que, a més, els últims dies va retirar tots els seus diplomàtics d’Ucraïna, d’acord amb informacions difoses per Radio Free Europe.

En realitat, el 25è dia de la invasió russa, Zelenski ha tornat a redoblar el to i la retòrica utilitzada per expressar la seva posició sobre el conflicte. «Si els intents (de negociació) fracassen, això suposarà la tercera guerra mundial», ha afirmat el president ucraïnès. I, a continuació, en una intervenció per videotrucada amb el Parlament d’Israel, Zelenski ha evocat l’Holocaust per demanar el recolzament d’aquest país per defensar Ucraïna de la invasió russa.

«(Demanem) ajuda per negociar amb Rússia. Sabem que la vostra defensa antiaèria és la millor del món», ha considerat. «Ens adrecem a vosaltres perquè ens ajudeu militarment i per negociar, i començar amb les sancions contra Rússia. Els ucraïnesos van ajudar els jueus d’Ucraïna per sobreviure», ha assegurat Zelenski, que de religió és jueu.

Sense independència per al Donbass

Dit això, el mandatari també ha descartat que el seu país estigui preparat per acceptar la independència de les zones separatistes del Donbass i l’annexió russa de Crimea, en el marc de les negociacions en curs entre Kíiv i Moscou, per arribar a un acord per a l’alt al foc. Ucraïna no acceptarà «cap compromís que afecti la integritat territorial i la sobirania», ha puntualitzat, en entrevista amb la CNN. Finalment, Zelenski també ha publicat un nou vídeo amb un missatge a la població. «Guanyarem. Hi haurà noves ciutats. Hi haurà nous somnis», va afirmar el polític que, en paral·lel, va suspendre «temporalment» l’activitat a Ucraïna d’onze partits considerats prorussos i que operaven a Ucraïna.

Notícies relacionades

La decisió es va prendre mentre, sobre el terreny, l’Exèrcit rus continuava acarnissant-se amb Mariúpol, l’assetjada urbs portuària del sud ucraïnès, segons ha denunciat l’ajuntament de la ciutat. El Kremlin ha llençat un ultimàtum perquè la ciutat en rendeixi, donant de termini fins a primero hora del dilluns.El Govern ucraïnès també ha alertat, sense aportar proves, de la deportació de «diversos milers» de desplaçats de la ciutat que haurien sigut traslladats a Rússia i desposseïts del seu passaport ucraïnès. A més, segons informacions proporcionades per les autoritats de Mariúpol però impossible de verificar, un total de 2.400 civils han mort només en aquesta ciutat. Una dada que discrepa amb la proporcionada fins ara per l’ONU, que ha xifrat en 902 el nombre de civils morts a causa de la guerra a tot el país.

Tot i així, les sirenes antiaèries han sonat durant el dia gairebé totes les regions del país, incloent-ne algunes de l’oest i el nord-oest d’Ucraïna, com les de Lviv, Ivano-Frankivsk i Rivne. També a la regió de Jitómir, on els atacs s’han intensificat durant la nit, una base militar ucraïnesa va rebre l’impacte d’un míssil Kinzhal, un dels més moderns que té Moscou i que fa pocs dies va utilitzar per la primera vegada, d’acord amb informacions difoses pel Ministeri de Defensa de Rússia. Per la seva banda, des de Roma, el Papa també ha tornat a condemnar la guerra d’Ucraïna, a l’afirmar que la considera «una matança sense sentit». «Un cop més, aquesta setmana bombes i míssils han caigut sobre avis, nens i mares embarassades, (...) no hi ha cap justificació per això», ha afirmat Francesc, en un dels seus discursos més durs sobre el conflicte.