Guerra a Ucraïna

Zelenski esbronca els líders mundials des del seu búnquer de guerra

Utilitza referències dels episodis més dolorosos dels països als quals es dirigeix i els compara amb la guerra ucraïnesa

El president ucraïnès té una veu política amb estil propi

Zelenski esbronca els líders mundials des del seu búnquer de guerra
4
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

Aquesta setmana ha parlat davant les persones més poderoses dels Estats Units i d’Alemanya, reunides al Congrés de Washington i al Bundestag de Berlín. La que ve suplicarà ajuda davant els parlaments de França i del Japó. Abans el van escoltar atentament els líders i parlamentaris de la Unió Europea i del Regne Unit.

Volodímir Zelenski ha parlat davant el món amb una veu política pròpia que el caracteritza. En els seus discursos davant els líders occidentals, utilitza un recurs molt destacat i que repeteix: escull un episodi clau de la història del país al qual es dirigeix, estableix un paral·lelisme amb la situació ucraïnesa actual i el llança a l’audiència. Una mica de retret, una mica de petició d’auxili: estableixin una zona d’exclusió aèria, Putin ens està massacrant. 

Exemple d’aquest dijous davant els parlamentaris alemanys i el seu canceller, Olaf Scholz. El president ucraïnès recorda el mur que va dividir Berlín després de la Segona Guerra Mundial. Un trauma nacional alemany. Zelenski diu que Putin n’està aixecant un altre. «No és un mur a Berlín, és un mur a Europa central entre la llibertat i l’esclavitud, i aquest mur es fa més gran amb cada bomba que cau sobre Ucraïna». I el corda amb una altra referència històrica, el famós discurs que va donar Ronald Reagan davant la Porta de Brandenburg el 1987. «¡Faci caure aquest mur, Sr. Gorbatxov!», va dir el president nord-americà al llavors líder de la Unió Soviètica Mikhaïl Gorbatxov. Zelenski canvia les paraules. «Estimat canceller [Olaf] Scholz: ¡destrueixi aquest mur, doni a Alemanya el paper de líder que mereix!».

Així Zelenski aconsegueix que l’audiència empatitzi amb la gravetat de la seva situació i la del seu poble de manera immediata, explica l’expert en comunicació política Antoni Gutiérrez-Rubí a El Periódico de España, diari que pertany al mateix grup que aquest mitjà. «Els seus discursos apel·len a les emocions nacionals fortes i històriques: els diu que les seves guerres anteriors tenen a veure amb la que Ucraïna pateix en aquests moments». Així aconsegueix que els interlocutors sentin proximitat i connexió emocional. «Són discursos valents perquè denuncia la inacció, la passivitat o la falta de compromís d’occident.» 

Zelenski està intentant que la guerra que ha emprès el gegant rus contra Ucraïna es converteixi en un afer internacional. La mera existència del seu Govern, potser del seu país, en depèn. I per a això utilitza «una retòrica èpica». És «Winston Churchill en samarreta», segons l’ha definit el periodista conservador nord-americà Lou Dobbs. El líder britànic va entrar per la porta gran en la història pel lideratge amb el qual va guiar el seu país durant la guerra contra Alemanya. Churchill portava un barret Homburg i un puro sempitern. Zelenski, samarreta verda militar i barba de dos dies. «Utilitza, com Churchill, el llenguatge bèl·lic com a arma política perquè està en guerra», opina Gutiérrez-Rubí.

El líder ucraïnès, un actor que va obtenir tres de cada quatre vots en les eleccions de 2019, està lluny d’aconseguir el que realment vol amb aquests discursos: una zona d’exclusió aèria, que l’OTAN eviti que els avions russos volin sobre cel ucraïnès per bombardejar a discreció. Occident s’hi nega perquè tem una guerra frontal amb Rússia, potència nuclear.

El que sí que ha aconseguit és una pluja de milions i d’armament. Joe Biden ha anunciat un paquet d’ajuda de 12.300 milions d’euros en ajuda militar i humanitària per a Ucraïna i per als països del costat est de l’OTAN. I l’enviament de míssils de llarg abast i drons a Kíiv perquè es defensi de la invasió.

El president dels Estats Units ho va anunciar poc després que Zelenski s’adrecés a congressistes i senadors nord-americans. De nou, amb paraules contundents i fent una adaptació dels fets més dolorosos de la història americana. «Recordin l’11 de setembre. Ucraïna està patint això cada dia. Un terror que Europa no ha vist en 80 anys».

O referint-se a l’atac japonès contra Pearl Harbour que va fer que Washington entrés en la Segona Guerra Mundial. Zelenski fins i tot va esmentar Martin Luther King i el seu famós discurs a favor dels drets civils «tinc un somni». «Jo tinc una necessitat», va dir l’ucraïnès. «Necessito protegir el nostre cel. ¿És demanar massa?». 

Zelenski té dos avantatges, explica a aquest diari Nacho Martín, politòleg i vicepresident de l’Associació de Comunicació Política: «Té credibilitat perquè no és un polític a l’ús i està empoderat per la situació que s’està vivint».

Notícies relacionades

Això li permet tenir una mica de marge per a la impertinència. Aquest «¿és demanar massa?» directe a la cara dels homes més poderosos dels Estats Units o els retrets a Alemanya per contemporitzar amb Putin: «Els advertim que Nord Stream 2 [un projecte de gasoducte que connecta Alemanya i Rússia] era una arma. I la seva resposta va ser ‘economia, economia, economia’».

¿Pot tenir un efecte rebot el fet que Zelenski llegeixi la cartilla als qui l’estan ajudant? «Pot incomodar perquè parla clar i la seva denúncia i exigència pot generar un efecte rebot. Però genera una gran simpatia en la població ucraïnesa, que veu que el seu president no s’intimida i reivindica per a Ucraïna el que aquestes nacions també han reivindicat en el passat», conclou Gutiérrez-Rubí.