Guerra a l’est d’Europa

Moscou anuncia corredors humanitaris a les principals ciutats d’Ucraïna cap a Rússia

Kíev considera «inacceptable» el pla del Kremlin

  • La guerra entre Rússia i Ucraïna, en directe

  • Reportatge multimèdia: Per què Ucraïna és focus de conflicte (i com ens afecta)

7
Es llegeix en minuts
El Periódico

Rússia ha anunciat aquest dilluns la seva intenció d’obrir corredors humanitaris a partir de les 7.00 GMT (8 del matí a Espanya) a les ciutats ucraïneses de Kíev, Mariúpol, Khàrkiv i Sumi, segons han informat les Forces Armades russes a la Creu Roja, l’OSCE i l’ONU, informen les agències russes. No obstant, la ruta prevista pel Kremlin condueix els evacuats a ciutats russes, per això el Govern ucraïnès ha qualificat d’«inacceptable» la proposta.

«Davant la catastròfica situació humanitària i el fort agreujament a les ciutats de Kíev, Khàrkiv, Sumi i Mariúpol», diu el comunicat de les Forces Armades publicat per les agències russes, «les Forces Armades, amb finalitats humanitàries a partir de les 10 del matí (7.00 GMT) del 7 de març de 2022, anuncien un ‘règim de silenci’ i obren corredors humanitaris».

Entrega a la Federació Russa

Segons les Forces Armades russes, s’obrirà un corredor des de Kíev que passarà per Hostómel i Txernòbil, arribarà a les ciutats bielorusses de Gden i Hòmel i posteriorment entregarà els desplaçats per via aèria a la Federació Russa.

Sortirà des de Mariúpol a través de dues vies: la primera va des de Mariúpol fins a Rostov del Don, a Rússia, i posteriorment, a través de transport aeri, ferroviari o per carretera, se seguirà fins a destinacions seleccionades o punts d’allotjament temporal. La segona aniria des de Mariúpol fins a Manhush, a la conca del Donetsk.

La ruta de Khàrkiv arribaria fins a Bélgorod, ja a la Federació Russa, fins que els refugiats arribin per transport aeri, ferroviari o per carretera a destinacions seleccionades o punts d’allotjament temporal, mentre que des de Sumi sortirien dues rutes: la primera fins a Bélgorod (Rússia) i la segona fins a la localitat ucraïnesa de Poltava.

Amb ajuda de drons

La part russa ja ha informat els organismes especialitzats de l’ONU, de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) i el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) que està obrint aquests corredors humanitaris a Ucraïna, segons ha informat aquest dilluns el Centre de Coordinació per a la Resposta Humanitària Interinstitucional. «Aquesta informació s’ha traslladat a les agències especialitzades de l’ONU, l’OSCE, el CICR i altres organitzacions internacionals a través de tots els recursos d’informació disponibles, inclosos els mitjans de comunicació», ha dit el centre.

El control de l’evacuació s’exercirà amb l’ajuda de drons russos, ha detallat. «Per això advertim que tots els intents per la part ucraïnesa d’enganyar Rússia i tot el món civilitzat que l’operació humanitària s’interromp presumptament per culpa de la Federació Russa, aquesta vegada són inútils i no tenen sentit», ha dit la font.

Un pla «inacceptable»

El Govern ucraïnès ha titllat d’«inacceptable» el pla d’evacuació del Kremlin. «En dues ocasions els russos van bloquejar l’obertura dels corredors humanitaris bombardejant la ruta dels combois», ha escrit al seu compte de Telegram la vice primera ministra, Irina Vereixtxuk.

«Ara els russos diuen que poden obrir els corredors, però volen que els civils vagin a territori rus i això és absurd, cínic i inacceptable», ha afegit, abans de demanar als seus ciutadans que atenguin només la informació que publiquin les autoritats d’Ucraïna a través dels canals oficials.

El fracàs de diumenge

L’evacuació de la població civil de l’estratègica ciutat portuària de Mariúpol, a la vora del mar interior d’Azov, va fracassar per segon dia consecutiu pels atacs de les forces de Rússia a l’àrea, segons les autoritats ucraïneses, que han advertit del desastre humanitari que pateix la localitat.

«El comboi d’evacuació amb la població local no pot sortir avui de Mariúpol: els russos han començat a reagrupar les seves forces i han bombardejat intensament la ciutat. És extremadament perillós treure la gent –uns 200.000 civils– en aquestes condicions», va assenyalar l’alcaldia de Mariúpol al seu compte oficial de Telegram.

Tampoc va poder arribar a la ciutat del sud-est d’Ucraïna el comboi amb 90 tones d’ajuda humanitària que va sortir al matí cap a Mariúpol des de Zaporíjia, a 227 quilòmetres a l’est de la ciutat portuària.

Mariúpol està totalment bloquejada per les forces russes des de fa una setmana i l’alcalde, Vadim Boitxenko, ha afirmat en diverses ocasions que la ciutat es trobava a punt d’una «catàstrofe humanitària», ja que es va quedar sense electricitat, calefacció i aigua a causa dels constants bombardejos de l’Exèrcit rus, segons va dir.

Dissabte, treballadors de Metges sense Fronteres (MSF) refugiats a Mariúpol amb les seves famílies van informar que un dia abans havien recollit «neu i aigua de la pluja per poder beure».

Treballadors de Metges sense Fronteres denuncien que un dia abans de l’evacuació havien recollit «neu i aigua de la pluja per poder beure».

«S’ha de garantir urgentment el pas segur de totes aquelles persones que desitgin i puguin escapar-se de Mariúpol i les zones afectades per la guerra dins d’Ucraïna, independentment de l’existència de corredors humanitaris o cessaments al foc que puguin establir-se temporalment», ha assenyalat avui MSF.

Garanties per a la població

El nou intent de treure de Mariúpol la població civil –que havia de ser escortada per la Creu Roja– es va frustrar quan dissabte les dues parts es van acusar mútuament d’haver incomplert l’alto el foc humanitari pactat per a la ciutat portuària i Volnovakha, a uns 65 quilòmetres al nord i d’on dissabte es van poder treure unes 400 persones, segons el Servei Estatal de Comunicacions Especials i Protecció de la Informació d’Ucraïna.

El president rus, Vladímir Putin, va dir al seu homòleg francès, Emmanuel Macron, que «Kíev encara no compleix els acords arribats en matèria humanitària», mentre va tornar a acusar els nacionalistes ucraïnesos de no permetre les evacuacions d’aquestes dues ciutats.

«Kíev encara no compleix els acords arribats en matèria humanitària».

Vladímir Putin

President de Rússia

El Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) va afirmar que «necessita garanties de seguretat suficients per portar a terme les seves activitats» a l’hora de començar a obrir la ruta d’evacuació a Mariúpol i que està a punt per facilitar nous intents si les parts estableixen un acord detallat que després és respectat.

Mentrestant, el secretari del Consell de Seguretat i Defensa d’Ucraïna, Oleksí Danilov, ha dit avui que Rússia s’estava preparant per a la segona onada d’una ofensiva a gran escala i que no perdia l’esperança de prendre Kíev, on avui han sigut evacuats més de mil persones vulnerables, segons l’alcalde, Vitali Klitxkó.

El Servei Estatal de Comunicacions Especials ha afirmat que les forces russes continuaven avui els atacs contra Irpín, Hóstomel, Makariv, a la regió de Kíev, on hi ha «combats», i «el punt més calent» és a l’autopista de Jitómir, a 144 quilòmetres a l’oest de Kíev.

Les forces russes ataquen intensament Irpín, Hóstomel i Makariv a la regió de Kíev.

A Irpón, on la situació és crítica, hi va haver una evacuació durant la qual les tropes russes «van obrir foc de morter» i van morir almenys tres persones, inclosos dos nens, va assenyalar l’assessor del Ministeri de l’Interior d’Ucraïna, Anton Heràsxenko, al seu compte de Telegram.

Ofensiva centrada al sud

A Jitómir hi va haver un atac aeri a Korosten que va destruir deu cases, va matar una persona i en va ferir cinc, inclòs un nen. Segons el Comandament General de les Forces Armades d’Ucraïna, les forces russes, amb el recolzament de l’aviació, «han centrat avui esforços bàsics a mirar d’envoltar les ciutats de Kíev (nord), Khàrkiv (aquest), Txerníhiv (nord-est), Mikolaiv (sud), així com al front de les autoproclamades repúbliques separatistes de Donetsk i Lugansk».

Però l’atenció principal de Rússia aquest diumenge es va dirigir a les regions del sud, «a fi de privar Ucraïna de la sortida als mars Negre i Azov», va afegir. «No han creat un corredor terrestre amb la temporalment ocupada Crimea», va assenyalar sobre l’objectiu rus d’enllaçar l’est amb el sud.

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha afirmat avui precisament que al sud Rússia s’està preparant per bombardejar la ciutat portuària d’Odessa, a la vora del mar Negre.

«S’estan preparant per bombardejar Odessa. ¡Odessa! Els russos sempre han vingut a Odessa. Sempre han sentit només calidesa a Odessa, només sinceritat. ¿I ara què?»

Volodímir Zelenski

President d’Ucraïna

Notícies relacionades

«S’estan preparant per bombardejar Odessa. ¡Odessa! Els russos sempre han vingut a Odessa. Sempre han sentit només calidesa a Odessa, només sinceritat. ¿I ara què? ¿Bombes contra Odessa? ¿Artilleria contra Odessa? ¿Míssils contra Odessa? Serà un crim de guerra. Serà un crim històric», va assenyalar.

A més va tornar a demanar a l’OTAN el tancament del cel sobre Ucraïna, després que vuit míssils russos destruïssin completament un aeroport a prop de Vínnitsia, a l’oest del país. «Tanquin-lo (el cel) per a tots els míssils russos, per als avions, per a tots aquests terroristes. Facin una zona aèria humanitària sense míssils, sense bombes», va reiterar.