Crisi Rússia-Ucraïna

El mercat més ‘hipster’ d’Odessa, convertit en magatzem d’ajuda humanitària

  • Instal·lats al lloc més ‘cool’ de la ciutat portuària, desenes de joves col·laboren en la recollida, gestió i repartiment d’aliments i estris donats pels ciutadans de forma voluntària

El mercat més ‘hipster’ d’Odessa, convertit en magatzem d’ajuda humanitària

Marc Marginedas

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Fa menys de dues setmanes, Inga Kordinovska era una alegre advocada i empresària de 30 anys que disfrutava de la vida i dels seus folgats ingressos i acudia sovint a conversar amb els seus amics al Mercat d’Odessa, probablement un dels llocs més de moda d’aquesta ciutat portuària ucraïnesa. Ara, entre els mateixos cartells publicitaris anunciant còctels Aperol, ostres fresques i sofisticats cafès de marca on abans es reunia amb el seu grup d’amics, gestiona un magatzem on rep, classifica i reparteix l’ajuda aportada de forma voluntària pels ciutadans.

«Durant els dos primers dies després de l’inici d’aquesta guerra vaig estar parlant amb els meus amics a través del xat per recolzar-nos els uns als altres; el tercer dia, alguns d’ells van anar a la Defensa Territorial, jo vaig anar-hi i vaig preguntar què podia fer; ells van respondre que no tenien res, i que estava tot per fer; vam començar a funcionar el mateix dilluns», és a dir, quatre dies després del començament de la invasió, explica orgullosa. «Vam triar aquest lloc perquè era perfecte; era gran, tenia neveres per emmagatzemar el menjar i és un lloc molt famós, tothom el coneix, era un lloc molt ‘cool’ per prendre una copa o ballar», remarca.

Activitat febril

Notícies relacionades

A mig matí, una activitat febril s’apodera del lloc entre l’anar i venir de joves amb arrecades a les orelles i vestits a l’última moda. Una dona examina tota la mercaderia nouvinguda i la introdueix en una base de dades informàtica; una altra jove extreu la mel de grans pots i la introdueix amb una cullera en petits recipients envasats destinats a integrar les racions d’aliments que es repartiran; una parella de noies col·loca en capses de cartró paquets d’arròs o pasta juntament amb estris d’ús diari com el paper higiènic. A l’exterior, presidida l’entrada principal per una enorme creu vermella on es llegeix en ucraïnès ‘Centre Humanitari Voluntari’, un grapat de nois amb armilles reflectores reben un carregament d’aigua que acaba d’arribar.

Inga, amb ascendència polonesa i russa i resident en una ciutat on pràcticament el 80% de la població parla en rus de forma habitual, expressa la seva indignació amb la idea que l’Exèrcit rus ha vingut a rescatar els russòfons d’Ucraïna. «Jo no vull ser salvada, sisplau, aquest Putin, ¡que ens deixi en pau!», exclama.