Tensió bèl·lica a l’Est

La Xina assegura estar mediant entre Rússia i Ucraïna

El ministre d’Exteriors xinès, Wang Yi, assegura que el gegant asiàtic oferirà ajuda humanitària que no ha de «polititzar-se»

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El ministre d’Exteriors de la Xina, Wang Yi, ha afirmat que la Xina «ja està mediant en el conflicte d’Ucraïna i que farà esforços per oferir assistència humanitària, la qual «no pot polititzar-se».

«Cal promoure la pau i el diàleg, i la Xina ja ha fet alguns esforços en aquesta qüestió. Hi ha hagut dues rondes de negociacions i esperem que n’hi hagi una tercera. Com més divergències, més alta és la necessitat d’asseure’s a negociar», ha afirmat Wang en una roda de premsa en paral·lel a la sessió de l’Assemblea Nacional Popular (ANP, legislatiu) que se celebra aquesta setmana a Pequín.

Fins ara, el país asiàtic ha mantingut una posició ambigua respecte al conflicte –evita utilitzar la paraula «invasió»—, i insisteix tant en «el respecte a la integritat territorial de tots els països» com en l’atenció que s’ha de prestar a les «demandes de seguretat legítimes» de Rússia.

«Causes complexes»

«Els rius no es congelen en una nit de fred», ha dit Wang al considerar que la «situació» a Ucraïna té «causes complexes» i que el primer que s’ha de fer és «mantenir la calma i la raó».

Wang ha afegit que la Xina ja ha fet esforços com a mediadora, i va posar com a exemple la trucada del president xinès, Xi Jinping, al seu homòleg, Vladímir Putin, després de l’atac rus. «La Xina està disposada a continuar tenint un paper constructiu a l’hora de facilitar el diàleg i treballar amb la comunitat internacional quan la situació ho demani», ha dit.

El canceller ha sostingut que l’ajuda humanitària «no ha de polititzar-se» i s’ha de centrar a «protegir els civils, prestar atenció als desplaçats i assegurar també la seguretat dels estrangers que viuen a Ucraïna perquè puguin tornar als seus països».

La Creu Roja de la Xina proveirà d’assistència humanitària Ucraïna «el més aviat que es pugui», ha dit Wang, sense més detalls.

«Interessos comuns»

Sobre les seves relacions amb Rússia, Xina, que s’oposa a les sancions d’Occident, continuarà mantenint el seu «enfocament estratègic» i la seva «independència», tot i que, segons el titular d’Exteriors, «no es tracta d’una aliança» ni «tampoc apunta tercers països».

Respecte als llaços amb la Unió Europea després de la invasió russa i les conseqüents sancions, el cap de la diplomàcia del gegant asiàtic ha dit que convé «separar» els afers i que la cooperació entre tots dos, malgrat els «alts i baixos», «no es pot revertir» atesos els «interessos comuns». «El diàleg i la cooperació entre la Xina i Europa dotarà de més estabilitat un món cada vegada més turbulent», ha afirmat Wang.

També ha criticat la creació del pacte AUKUS entre Washington, Canberra i Londres, iniciativa a què s’ha referit com «una OTAN del Pacífic» i que va «en contra de l’esperit de pau per als països d’aquesta regió.

Notícies relacionades

El veritable objectiu de l’estratègia dels Estats Units al Pacífic és la d’establir una versió de l’OTAN per a aquesta raó. Aquesta és una regió que vol desenvolupament i cooperació, no és el tauler d’una partida d’escacs. La Xina rebutja qualsevol intent de crear cercles d’influència», ha dit.

Els Estats Units han de començar a prendre mesures que ajudin a solucionar els conflictes en lloc d’inflamar-los, ha assenyalat Wang al parlar sobre Washington, a qui ha demanat «esforços» per «tornar les relacions al camí correcte».