Crisi bèl·lica a Europa de l’Est

Aquesta són les sancions internacionals a Rússia

Aquesta són les sancions internacionals a Rússia

EVGENIA NOVOZHENINA / REUTERS

4
Es llegeix en minuts

La decisió de Vladímir Putin d’envair Ucraïna ha desencadenat una nova onada de sancions, que s’uneixen a les ja anunciades per la comunitat internacional, quan el president rus va reconèixer la independència dels territoris controlats pels rebels al Donbass.

Estats Units


El Govern de Washington ha imposat sancions financeres a cinc entitats bancàries de Rússia, així com a «les elits» del país, entre les quals es troben les famílies de l’exministre de Defensa Serguei Ivanov, o l’antic vice primer ministre, Ígor Setxin.

Les sancions s’estenen al banc Sberbank i a 25 subsidiàries –al qual se li restringeixen les transaccions realitzades en dòlars-, a VTB i a 20 subsidiàries –al qual se li congelen els actius vinculats al sistema financer dels Estats Units–, i tres entitats més com Bank Otkrítie, Sovcombank OJSC i Novikombank –que rebran la mateixa sanció que VTB–.

Així mateix, el president Joe Biden ha aprovat un paquet de mesures contra «les elits russes», entre les quals es troben les famílies d’Ivanov i Setxin, així com altres personalitats de Rússia com la del polític Nikolai Pàtruixev o els directius banquers Andrey Putxkov, Iuri Solviev, i Alexander Vediakhin. La raó, enriquir-se «a expenses de l’Estat Rus».

Unió Europea


Brussel·les ha decidit avui congelar els béns a l’estranger del president rus, Valdímir Putin, i del ministre d’Exteriors, Serguei Lavrov. En la cimera extraordinària d’ahir dijous, els líders de la UE van prendre mesures «massives» i sense precedents, que inclouen restriccions a bancs, energia, finances, exportacions, transport i política de visats, però no contemplen mesures com treure Rússia del sistema de comunicació per a transaccions financeres SWIFT o bloquejar el subministrament energètic.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha avançat que la ronda de sancions inclou el bloqueig del 70% del sistema bancari i empreses estatals russes al mercat de capitals, cosa que provocarà una augment de la inflació i llastarà el creixement econòmic.

Les sancions atacaran els dipòsits de les elits russes a Europa i la transferència de tecnologia per refinar petroli, que provocarà un cop important en un sector que va obtenir 24.000 milions en exportacions el 2019. També les operacions de certes aerolínies russes i els visats a empresaris i polítics russos es veuran bloquejats.

Regne Unit 


El primer ministre, Boris Johnson, ha anunciat una nova bateria de sancions contra Rússia que inclouen la congelació dels actius dels bancs russos més grans i mesures contra cent individus i entitats del país.  Els bancs russos més grans quedaran exclosos del sistema financer britànic, cosa que implica que els impedirà accedir a pagaments en lliures esterlines.

Els actius de cent individus i entitats també quedaran congelats i la llista de sancions també impossibilitarà que les companyies russes, també les estatals, obtinguin finançament o demanin diners prestats als mercats del Regne Unit.

D’altra banda, el Govern del Regne Unit ha decidit prohibir les operacions de l’aerolínia Aeroflot, la companyia bandera de Rússia. A més, se suspendran les llicències d’exportació de doble ús per cobrir aspectes que puguin utilitzar-se amb finalitats militars i aturarà les exportacions d’articles d’alta tecnologia i equips de refineria de petroli.

Austràlia


El primer ministre, Scott Morrison, ha anunciat la imposició d’una sèrie de sancions addicionals contra Rússia després del que ha qualificat com una «agressió injustificada» contra Ucraïna. «Aplicarem sancions financeres a 25 persones més i quatre entitats que han sigut responsables de l’agressió inacceptable i no provocada. Imposarem restriccions que limitaran les inversions australianes en quatre institucions financeres més», ha assenyalat Morrison, segons un comunicat de la seva oficina.

El cap de Govern australià ha puntualitzat, en declaracions recollides per la cadena SBS, que Canberra podria estendre les restriccions als més de 300 membres que conformen el Parlament rus, previsiblement aquells que hagin votat a favor que Putin reconegués la independència de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk, a l’est d’Ucraïna.

Canadà


El país nord-americà imposarà sancions contra als membres del Consell de Seguretat de Rússia, inclosos els ministres de Defensa, Serguei Xoigú, i els titulars de les carteres de Finances i Justícia del país. En aquest sentit, el Canadà deixarà d’emetre permisos d’exportació per a productes destinats a Rússia i cancel·larà els permisos existents. El Govern canadenc ha explicat que s’ha coordinat amb altres països del G-7 que pretenen frenar l’economia russa.

Nova Zelanda


El Govern neozelandès no permetrà l’entrada al seu país a funcionaris del Govern rus i altres persones associades a la invasió, prohibirà l’exportació de béns a les forces militars i de seguretat russes i suspendrà el compromís bilateral que té el país amb el Ministeri d’Afers Estrangers.

Japó


Tòquio suspendrà l’emissió de vises a Rússia i congelarà els actius de les persones vinculades a les regions prorusses i imposarà una prohibició comercial a les regions ucraïneses de Donetsk i Lugansk.

Suïssa


El president de Suïssa, Ignazio Cassis, ha informat que el país s’afegirà «parcialment» a les sancions de la UE, mentre que ha incidit que Moscou «ha violat flagrantment» el Dret Internacional i la sobirania d’un altre Estat. A més, ha informat que l’Ambaixada suïssa a Kíev es mantindrà «tancada» fins a nou avís, tot i que ha matisat que es podran realitzar tràmits per telèfon.