Crisi Rússia-Ucraïna

Putin llança l’atac a Ucraïna durant una reunió de l’ONU

Putin llança l’atac a Ucraïna durant una reunió de l’ONU

EFE

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Vladímir Putin no només ha iniciat la guerra a Ucraïna sinó que ho ha fet elegint un moment extremadament simbòlic per remarcar el seu repte a la comunitat internacional. El seu anunci televisat de l’inici d’una «operació militar especial», poc abans de les sis del matí a Moscou, ha arribat mentre a Nova York, per segona vegada en dos dies, es feia una reunió d’emergència sobre la crisi d’Ucraïna del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, la presidència rotatòria del qual ostenta aquest mes Rússia.

El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha obert aquesta reunió fent una apel·lació directa «des del fons del cor» a Putin: «Aturi les seves tropes d’atacar Ucraïna. Doni a la pau una oportunitat. Ja ha mort massa gent», ha dit el portuguès en l’arrencada de la sessió, quan encara no havien arribat les notícies del discurs del president rus.

També els primers ambaixadors que han intervingut han parlat sense saber encara que s’havia iniciat l’operació militar. Ha sigut el cas, per exemple, de la representant dels Estats Units, Linda Thomas-Greenfield, que es referia a «un moment perillós» i també feia una crida a Rússia. «Tornin a les seves fronteres, enviïn les seves tropes i els seus tancs i els seus avions als seus barracons i hangars i tornin els seus diplomàtics a la taula de negociació», instava.

Era, no obstant, massa tard. A poc a poc la notícia de la declaració de Putin ha arribat als diplomàtics i la denúncia ha començat a entrar en molts discursos, tot i que alguns, com l’ambaixador de la Xina, han optat per mantenir el guió que portaven escrit. «En el context actual totes les parts han d’exercir contenció i evitar més escalades de les tensions. Creiem que la porta a una solució pacífica per al tema d’Ucraïna no s’ha tancat del tot», deia el diplomàtic de Pequín malgrat que Putin havia declarat ja l’inici de l’acció militar.

Enfrontament

El moment més tens de la reunió s’ha viscut quan, per tancar la primera ronda d’intervencions, ha pres la paraula l’ambaixador d’Ucraïna, Sergiy Kiskitsia, que ha recordat als membres: «És massa tard per parlar de desescalada. El president rus ha declarat la guerra», ha dit.

 Kiskitsia s’ha enfrontat directament amb l’ambaixador rus, Vassili Nebénzia, que havia parlat vagament del llançament de l’operació militar només dient que es comprometia a facilitar més informació més endavant. «¿Vol que li ensenyi el vídeo [del missatge de Putin]?», li ha dit en un moment Kiskitsia, que a més ha instat Rússia a abandonar la presidència rotatòria del Consell i la mateixa organització i els altres països membres a emprendre accions.

Hi ha hagut una segona ronda d’intervencions on els ambaixadors, ja amb la notícia confirmada, han mostrat la seva condemna a Moscou. Thomas Greenfield ha acusat Putin de llançar «un missatge de guerra» en el precís moment de la reunió del Consell. «Aquesta és una greu emergència, el Consell necessitarà actuar», ha dit la representant nord-americana, que ha anunciat que aquest dijous presentaran una resolució.

Notícies relacionades

També ha tornat a prendre la paraula l’ambaixador d’Ucraïna, que ha tornat a dirigir-se a Nebénzia. «No hi ha purgatori per als criminals de guerra. Van directament a l’infern», ha dit al rus, que després de defensar que l’acció llançada per Putin «no és una agressió al poble d’Ucraïna sinó als qui ostenten el poder de Kíev» ha tancat la sessió.

 Poc després Guterres, el secretari general de l’ONU, ha acudit a les xarxes socials per actualitzar el missatge que havia enviat a Putin a l’inici de la sessió. «Per humanitat, porti les seves tropes de tornada a Rússia. Aquest conflicte ha d’acabar ara», ha escrit.