Temporal

La tempesta Eunice causa almenys set morts i posa en alerta roja el nord-oest d’Europa

  • Les fortes ratxes de vent dificulten les maniobres dels avions a l’aeroport de Heathrow, que ha cancel·lat molts vols

  • El Regne Unit, França, Alemanya i els Països Baixos tanquen escoles i suspenen serveis ferroviaris a causa de la borrasca

La tempesta Eunice causa almenys set morts i posa en alerta roja el nord-oest d’Europa

AFP/ Geoff Caddick

3
Es llegeix en minuts

L’arribada de la tempesta Eunice al nord-oest d’Europa ha posat en alerta països com el Regne Unit, França, Alemanya o els Països Baixos i el seu pas ha causat almenys set morts i importants pertorbacions en els transports. Les precipitacions han arribat acompanyades de fortes ratxes de vent de fins a 195 quilòmetres per hora, que han posat en un compromís les maniobres d’aterratge i enlairament d’avions a l’aeroport de Heathrow i en el de Gatwick.

Es considera aquesta tempesta com la pitjor registrada en dècades al nord-oest d’Europa i s’esperen per a aquest dissabte pluges abundants i possibles inundacions a causa de les fortes marees.

Al Regne Unit s’han reportat tres víctimes mortals, un home a Liverpool, un altre a Hampshire i una dona a Londres. A Irlanda, un home de 60 anys ha mort al ser colpejat per la caiguda d’un arbre, va informar la policia. Tres persones –una dins un cotxe– van morir també per la caiguda d’arbres a Holanda, segons els serveis d’emergència locals que van apujar el nivell d’alerta al màxim. I a Bèlgica, un home de 79 anys que vivia en un barco al port esportiu d’Ieper, a l’oest del país, va morir al caure a l’aigua, segons la premsa local.

A més, la tempesta ha provocat talls en el subministrament elèctric. Al Regne Unit més de 140.000 llars s’han quedat sense energia al sud-oest d’Anglaterra i a Gal·les, i el Govern ha recomanat viatjar únicament si és essencial. En aquest sentit, s’han cancel·lat més de 400 vols als aeroports britànics.

També s’han registrat nombrosos danys materials. Una part de la coberta de l’estadi O2 Arena de Londres, on se celebren concerts i competicions esportives, ha sigut arrencat pel vent. A més, s’han tancat escoles i suspès serveis ferroviaris.

Alerta roja als Països Baixos

Per la seva banda, les autoritats dels Països Baixos també han emès l’alerta roja a l’oest de la regió, que engloba Zelanda, Holanda Septentrional, Holanda Meridional, Frísia i Flevoland, així com la zona del mar de Wadden. A la resta del país s’aplica l’alerta taronja excepte a la província de Limburg, a la frontera amb Alemanya i Bèlgica. Aquesta situació ha provocat la cancel·lació de vols i la paralització del trànsit ferroviari, així com el tancament d’algunes escoles i centres de vacunació en gran part de país.

Les companyies ferroviàries han paralitzat aquest divendres al migdia el trànsit de trens nacionals i internacionals, tot i que l’horari reduït per tempestes s’ha aplicat des de primera hora. La majoria dels autobusos funcionaran durant el dia, segons els transportistes regionals, però es comprovarà si és segur utilitzar la carretera de cada ruta.

El trànsit aeri també s’ha vist afectat per la tempesta i l’aerolínia neerlandesa KLM ha suspès més de 200 vols que havien d’enlairar-se des de l’aeroport Schiphol d’Amsterdam. A més, tots els serveis de tren han quedat suspesos.

Inundacions i cancel·lació de trens

El nord de França també està en alerta per Eunice i divendres al matí la tempesta ja havia provocat onades de quatre metres a Bretanya. Cinc departaments han activat l’alerta taronja per forts vents i inundacions, ja que les ràfegues han arribat als 110 quilòmetres per hora a Cap Gris-Nez, al nord-oest, i podrien superar els 140 quilòmetres per hora a la costa. No obstant, els serveis i línies del tren d’alta velocitat cap a París no s’han vist especialment afectats, de moment, tot i que a la capital francesa hi ha una vaga de transport que afecta milions de persones.

A Alemanya, el servei meteorològic nacional ha emès una advertència de nivell quatre –la més alta– sobre algunes parts del nord-oest del país. Berlín, Hamburg i Hannover es troben sota l’alerta immediatament inferior. Els trens cap a les àrees costaneres del nord han sigut cancel·lats, mentre que el servei entre Hamburg i Hannover funciona amb una hora de retard.

Notícies relacionades

També ha resultat afectada Dinamarca, on els trens han circulat a un ritme més lent i el pont de Storebaelt, un dels més llargs del món, ha hagut de tancar-se.

D’altra banda, a Bèlgica, les autoritats han aconsellat als ciutadans que limitin al màxim els seus moviments. A més, el trànsit ferroviari està interromput i moltes escoles han reduït la jornada.