Crisi a l’Europa de l’Est

Augmenten els països que recomanen als seus ciutadans sortir «immediatament» d’Ucraïna

  • Corea del Sud i el Marroc evacuaran als seus nacionals, mentre que el Japó, Singapur i Lituània aconsellen abandonar el país ucraïnès per una possible escalada del conflicte amb Rússia

Augmenten els països que recomanen als seus ciutadans sortir «immediatament» d’Ucraïna

AFP / SERGEI SUPINSKY

4
Es llegeix en minuts

El nombre de països que recomana als seus ciutadans que abandonin «immediatament» Ucraïna pel possible conflicte armat amb Rússia continua creixent. Aquest dilluns el Japó, Singapur, Corea del Sud, Lituània i el Marroc s’han sumat a una llarga llista de països i han aconsellat als seus nacionals que resideixen al país d’Europa de l’Est que surtin temporalment de la regió.

En concret, el Japó ha urgit els seus 150 ciutadans residents a Ucraïna a abandonar el país. Així mateix, ha anunciat que evacuarà gran part del personal de l’Ambaixada a Kíev, a causa de l’augment de tensió pel conflicte amb Rússia.

En la mateixa línia, Singapur ha apressat als seus nacionals que abandonin la regió d’Europa de l’Est «al més aviat possible», ja que no pot garantir poder-los assistir «si esclata un conflicte» amb Rússia, ja que no disposen d’una missió diplomàtica a Ucraïna. D’aquesta forma, ha demanat que surtin en vols comercials «mentre sigui possible fer-ho».

Evacuació de Corea del Sud i el Marroc

D’altra banda, aquest dilluns Corea del Sud ha anunciat que planeja evacuar tots els seus ciutadans d’Ucraïna en els pròxims dos dies en vista del temor que es pugui produir una invasió militar russa. Actualment, estan residint al país d’Europa de l’Est 281 ciutadans sud-coreans, incloent personal diplomàtic i, d’ells, un centenar té previst sortir del país en les pròximes hores. S’hi han de sumar els entorn de 60 sud-coreans que van abandonar Ucraïna en els últims tres dies.

La mateixa recomanació ha fet Lituània, al demanar als seus nacionals sortir «immediatament» d’Ucraïna o abstenir-se de visitar el país de moment, en vista de «possibles problemes de comunicació aèria» a la zona, atès l’augment de la tensió amb Rússia.

Finalment, dimarts el Marroc repatriarà els seus nacionals d’Ucraïna en un vol que operarà de matinada la companyia Air Arabia des de Kíev fins a la ciutat marroquina de Tànger, en vista de la probabilitat d’una invasió russa i la tensió creixent dels últims dies.

Una decisió diferent és la que ha pres la Xina, que aquest dilluns ha indicat que l’ambaixada i els consolats del país asiàtic a Ucraïna «funcionen amb normalitat», mentre ha reclamat a les parts implicades que «evitin accions que facin créixer les tensions».

Augmenta la llista de països

El Japó, Singapur, Corea del Sud, Lituània i el Marroc s’han sumat amb aquesta recomanació a altres països que, durant la setmana passada, també van demanar als seus ciutadans que abandonessin Ucraïna. L’inici del consell el va marcar els Estats Units, que dijous passat va aconsellar als seus nacionals sortir del país ucraïnès, ja que el president, Joe Biden, va advertir que «les coses es podrien accelerar ràpidament». A més, va ordenar la sortida de la majoria dels empleats diplomàtics.

Aquell mateix dia, el Regne Unit, Dinamarca, Noruega, Austràlia i Nova Zelanda van seguir l’estela nord-americana i van demanar als seus ciutadans que sortissin d’Ucraïna al més aviat possible, mentre encara hi hagués mitjans comercials disponibles per fer-ho. Així mateix, la Unió Europea va decidir permetre al personal no essencial de la seva representació diplomàtica a Kíev sortir del país ucraïnès.

Dissabte va ser Espanya qui va demanar als espanyols a Ucraïna que consideressin «seriosament» abandonar el paísde forma temporal i va aconsellar no viatjar-hi. Bèlgica, Alemanya, els Països Baixos, Itàlia, l’Iraq, Kuwait, Jordània, Israel i Bahrain també van transmetre el mateix consell als seus ciutadans. D’altra banda, Mèxic va recomanar als seus nacionals evitar viatjar a Ucraïna «en vista del risc de quedar encallats per possibles suspensions de vols».

Diumenge, diversos països van decidir retirar els observadors civils enviats a Ucraïna en el marc de la Missió Especial d’Observadors de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), tot i que no van especificar xifres concretes de persones. Aquest dilluns ha sigut el torn del Japó, Singapur, Corea del Sud, Lituània i el Marroc.

Crisi a l’espai aeri

A les advertències internacionals pels possibles problemes de vols comercials, es va afegir que l’aerolínia neerlandesa KLM va cancel·lar des de dissabte tots els vols que tenia programats a Ucraïna i va anunciar que deixava de sobrevolar l’espai aeri ucraïnès fins a nou avís. A més, algunes de les companyies d’assegurances internacionals més importants van anunciar que a partir de dilluns deixarien de cobrir les aerolínies que sobrevolin Ucraïna en vista de l’amenaça d’un atac rus.

Notícies relacionades

Així mateix, les aerolínies britàniques, com British Airways (BA), actualment no estan contractant cap vol a destinacions a Ucraïna; mentre que Air France evitarà sobrevolar el país d’Europa de l’Est, exceptuant els dos vols de connexió entre París i Kíev que manté de moment. Quant a les aerolínies del grup Lufthansa, han decidit mantenir els vols a les seves destinacions a Ucraïna –Kíev, Lviv i Odessa– de moment, tot i que observen la situació «molt de prop».

En vista d’aquesta situació, diumenge Ucraïna va prometre mantenir obert el seu espai aeri i va aprovar, en un consell de ministres extraordinari, una partida de 16.600 milions de hrívnies (uns 521 milions d’euros) per recolzar les aerolínies i que mantinguin les seves operacions al país, malgrat la retirada de la cobertura per part de les companyies d’assegurances internacionals.