Drama migratori

Un bebè mort en una embarcació d’immigrants que va sortir de Veneçuela cap a Trinidad i Tobago

La barca presentava trets efectuats per la guàrdia costanera trinitària

2
Es llegeix en minuts

Un bebè d’un any que viatjava juntament amb la seva mare i 20 persones més ha mort en una embarcació que anava des de Veneçuela a Trinidad. La barca interceptada presentava mostra de trets disparats per la guàrdia costanera trinitària.

«La guàrdia costanera trinitària ha interceptat els balsers i ha disparat contra l’embarcació», ha afirmat l’activista de Drets Humans i coordinador de defensors actius del Foro Penal, Orlando Moreno. «Em van matar el noiet i jo estic també tirotejada», ha dit la mare, segons recull el diari La Nación. La mare ha resultat ferida de bala entre el pit i la clavícula i es troba estable a l’hospital Sangre Grande a l’illa de Trinidad a l’espera d’un traumatòleg que confirmi la gravetat de les seves lesions, segons ha informat Moreno. La guàrdia costanera de Trinidad i Tobago ha reconegut en un comunicat haver «disparat als motors» de l’embarcació, tot i que nega la responsabilitat de la mort del menor.

«La mort d’un nen veneçolà, que juntament amb la seva mare fugia de la dictadura, ens dol en l’ànima com a país. Els trets disparats per la guàrdia costanera de Trinidad i Tobago no tenen justificació, el van matar [...] demanem justícia», va afirmar el líder opositor Juan Guaidó en el seu compte de Twitter.

D’altra banda, el també opositor David Smolansky va compartir en la mateixa xarxa social un comunicat de la guàrdia costanera de Trinidad i Tobago en què expliquen que van disparar al motor de l’embarcació en un intent de detenir-los i en «defensa pròpia», al·legant que els migrants havien intentat «envestir-los».

Els funcionaris van argumentar, d’acord amb el comunicat difós per Smolansky, que després d’inspeccionar el bot «van descobrir» que hi havia «migrants il·legals» a bord, que s’hi havien «amagat» i a qui no van veure abans.

«Altres controls van detectar una dona migrant il·legal que sostenia un nen i indicava que estava sagnant. L’embarcació va ser portada al costat de la TTS Scarborough (embarcació de les autoritats) i la dona ferida va ser estabilitzada i portada a un centre de salut local. Lamentablement, el nen no responia», va dir la informació.

Smolansky va exigir que es faci una investigació perquè hi hagi justícia: «Ja n’hi ha prou de trets, nàufrags i deportacions», va afirmar.

Notícies relacionades

El Govern veneçolà, que té bones relacions amb el de Trinidad i Tobago, de moment no s’ha pronunciat al respecte.

L’activista i membre de l’ONG veneçolana Foro Penal Orlando Moreno va explicar que dissabte a la nit un grup de 20 persones va embarcar a l’estat Delta Amacuro rumb a Trinidad i Tobago i que la guàrdia costanera els va interceptar.