Canvi de rumb
Xiomara Castro pren possessió com a presidenta d’Hondures en plena crisi política
La dirigent d’esquerra intenta apagar una baralla interna al Parlament que ha arribat a amenaçar el seu lideratge
La mandatària planteja profunds canvis en un país arrasat per la corrupció, la pobresa i el narcotràfic
L’esquerrana Xiomara Castro pren possessió aquest dijous com a presidenta d’Hondures, un país arrasat per la pobresa, la migració, el narcotràfic i la corrupció, mentre intenta apagar una crisi política al Parlament que ha arribat a amenaçar el seu lideratge.
Castro, primera dona a governar Hondures, de 62 anys i dona de l’enderrocat expresident Manuel Zelaya, ha posat fi a una supremacia de dreta amb una coalició liderada pel seu partit, Llibertat i Refundació (Libre).
Prestarà jurament davant unes 29.000 persones a l’Estadi Nacional, amb la vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, i el rei d’Espanya, Felip VI, entre d’altres, com a convidats.
Crisi d’última hora
Per desenvolupar el seu pla, Castro necessita el recolzament del Parlament, on no té majoria. A més, en les últimes hores ha patit un revés des de les seves pròpies files. Dues faccions rivals de Libre van decidir elegir cada una el seu propi president del Congrés, cosa que ha generat una crisi.
El diputat rebel Jorge Cálix, recolzat pels opositors de dreta, el Partit Nacional i Partit Liberal, es va proclamar cap del legislatiu, amb el recolzament de més de 70 dels 128 membres del Congrés, inclosa una vintena de dissidents de Libre.
Però Luis Redondo, que compta amb el recolzament de Castro, va aconseguir la seva elecció amb 40 legisladors titulars –30 dels quals, de Libre– i un nombre similar de suplents. Ja va ser convidat a presidir la cerimònia de presa de comandament.
Cálix es va rebel·lar davant un acord de Libre amb els seus aliats del Partit Salvador d’Hondures (PSH), que integra Redondo, perquè presideixi el Congrés.
Durant la campanya el líder del PSH, Salvador Nasralla, va deposar la seva candidatura presidencial i es va integrar com a vicepresident de Xiomara, cosa que la va ajudar a guanyar.
Per apagar la crisi Castro va oferir a Cálix el lloc de coordinador de gabinet en el govern. Ell encara no ha acceptat.
Narcotràfic
Castro acusa els dissidents d’aliar-se amb el Partit Nacional del president sortint, Juan Orlando Hernández, per impedir les transformacions que va prometre.
Hernández ha sigut assenyalat per fiscals de Nova York de mantenir vincles amb el narcotràfic. El seu germà, l’exdiputat ‘Tony’ Hernández, compleix cadena perpètua als Estats Units per aquest delicte. Tots dos neguen els càrrecs.
«És clau que Castro tingui un gabinet de ministres amb trajectòria d’honestedat, perquè hi ha tota una història de corrupció, de vincles amb el crim organitzat del partit sortint», comenta l’analista i professor de la Universitat Nacional, Eugenio Sosa.
Crisi migratòria
Sota la proposta d’un «socialisme democràtic», Castro planteja profunds canvis en un país on el 71% dels gairebé 10 milions d’habitants viuen en la pobresa, segons l’oenagé Fòrum Social del Deute Extern i Desenvolupament d’Hondures (Fosdeh).
També hi ha una elevada taxa d’homicidis de gairebé 40 per cada 100.000 habitants, generada per càrtels de drogues i bandes.
Tota aquesta adversitat, sumada a la pandèmia, empeny forts corrents migratoris cap als Estats Units a la recerca d’ocupació.
Harris tindrà una trobada amb Castro aquest mateix dijous per «abordar les causes profundes de la migració a l’Amèrica Central», segons va detallar a Washington un alt càrrec de l’Administració nord-americana.
Estats Units i Taiwan
Castro necessita el recolzament internacional per renegociar un deute extern que supera els 11.000 milions de dòlars.
Per l’excanceller Edgardo Paz, aquest tema passa per un arranjament «amb les institucions multilaterals, on Washington té molta influència».
Notícies relacionadesLa vicepresidenta Harris va dir que la seva visita a Tegucigalpa serà «una oportunitat» per aprofundir en la cooperació «en temes clau, des de la lluita contra la corrupció fins a la recuperació econòmica». Washington ha saludat la crida de Castro a l’ONU per instal·lar una Comissió Internacional contra la Impunitat a Hondures (CICIH).
El vicepresident de Taiwan, William Lai, també es trobarà amb Castro, país que és un dels últims aliats diplomàtics que l’illa asiàtica té a l’Amèrica Central, a més de Guatemala.