crisi al país centreasiàtic

Nacions Unides adverteix que l’Afganistan «penja d’un fil»

  • El secretari general de l’ONU, António Guterres, demana l’alliberament de fons congelats pel Banc Mundial i els Estats Units

Nacions Unides adverteix que l’Afganistan «penja d’un fil»

EDUARDO MUNOZ / POOL

1
Es llegeix en minuts

El secretari general de les Nacions Unides (ONU) ha dit aquest dimecres que «l’Afganistan penja d’un fil» i ha instat la comunitat internacional a «reforçar el seu recolzament al poble afganès», en particular mitjançant l’alliberament de fons congelats a Washington pel Banc Mundial (BM) i els Estats Units (EUA). L’organisme internacional ha de «desbloquejar urgentment 1.200 milions de dòlars» (1.063 milions d’euros) destinats a la reconstrucció del país centreasiàtic.

«Més de la meitat dels afganesos s’enfronten a nivells extrems de gana», ha afirmat Guterres durant la reunió del Consell de Seguretat. «Algunes famílies estan venent els seus nadons per comprar menjar», ha denunciat.

Arrestos arbitraris

Notícies relacionades

El màxim dirigent de l’ONU ha exigit pel seu costat als talibans que reconeguin «els drets humans bàsics de les dones i les nenes». «Instem els talibans a aprofitar aquest moment i guanyar-se la confiança i la bona voluntat de la comunitat internacional reconeixent –i defensant– els drets humans fonamentals de cada nena i dona», ha assenyalat. «Estic profundament preocupat pels informes recents d’arrestos arbitraris i segrestos d’activistes» i «faig una crida enèrgica al seu alliberament», ha afegit

Presidida pel primer ministre noruec, Jonas Gahr Store, el país del qual encapçala el Consell de Seguretat al gener, la sessió té per objectiu aclarir els contorns del mandat de la missió política de l’ONU a l’Afganistan, que venç el 17 de març.