João Ferreira, membre de la comissió política del Partit Comunista Portuguès (PCP)

João Ferreira, del Partit Comunista Portuguès: «Els socialistes han mostrat una intransigència total»

  • L’exeurodiputat comunista, actual regidor a Lisboa i una de les cares més visibles del partit, responsabilitza el Partit Socialista del fracàs dels pressupostos i es mostra obert a un nou pacte després de les eleccions del 30 de gener

João Ferreira, del Partit Comunista Portuguès: «Els socialistes han mostrat una intransigència total»
3
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El vot en contra del Partit Comunista Portuguès (PCP) al Pressupost del Govern socialista l’octubre passat va ser el detonant de la convocatòria anticipada d’eleccions a Portugal, previstes per al 30 de gener. Gairebé tres mesos després d’aquesta decisió i amb les enquestes en contra, els comunistes insisteixen en la seva voluntat d’arribar a acords i atribueixen al Partit Socialista una «intransigència total» a l’hora d’atendre les seves propostes. Una intransigència que, segons João Ferreira –una de les cares més visibles del partit i possible secretari general en el futur–, respon a la voluntat dels socialistes d’obtenir una majoria absoluta que els permeti deslliurar-se definitivament de la influència dels seus antics socis. Ferreira atén EL PERIÓDICO i altres mitjans estrangers a les portes d’una campanya en què no participarà el líder del seu partit, Jerónimo de Sousa, per un problema de salut que l’ha obligat a passar pel quiròfan.

¿Què farà el PCP en cas que el PS torni a guanyar les eleccions?

Dependrà de la relació de forces que obtinguem al Parlament. Nosaltres sempre hem dit que abans de discutir amb qui es formarà un Govern hem de preguntar-nos per a què es formarà. Si aquest Govern està disposat a abordar la pujada dels salaris, a assegurar una distribució de la riquesa més justa i a dinamitzar el mercat intern, el PCP sempre estarà disposat a contribuir a aquestes solucions amb la força que obtingui després de les eleccions.

¿Mantindran llavors les mateixes exigències que van fer durant la negociació dels Pressupostos?

Nosaltres no vam fer exigències, no va ser així com vam plantejar la discussió dels Pressupostos. Vam fer un esforç d’aproximació en matèries com el salari mínim, la pujada del qual acceptem que fos progressiva fins als 850 euros el 2023. En altres qüestions el PS ha mostrat una intransigència total, com en les alteracions a la llei laboral per donar més força als treballadors en les negociacions col·lectives o a garantir la dedicació exclusiva dels sanitaris al Servei Nacional de Salut (SNS). La nostra disponibilitat per arribar a acords es manté, la pregunta és si el PS està interessat en aquests acords.

Les enquestes apunten a una pèrdua de vots del PCP en les pròximes eleccions, ¿què ha de fer el seu partit per revertir aquesta situació?

No volem entrar a valorar les enquestes, estem acostumats a veure grans diferències entre les estimacions i el vot real. Però és cert que estem en un context difícil, perquè després del rebuig dels Pressupostos sabíem que estaríem davant una operació de victimització per part del PS i de manipulació de les raons que van provocar el rebuig al Parlament. Una situació que no és fàcil de contradir, tenint en compte que en els mitjans de comunicació dominants hi ha una narrativa que no s’aproxima a la realitat, però que acull aquesta victimització.

En alguns països europeus l’extrema dreta ha aconseguit calar en algunes zones tradicionalment comunistes. ¿El preocupa que es produeixi una situació semblant a Portugal?

L’aparició d’un nou partit d’extrema dreta resulta fonamentalment d’una recomposició al camp de la dreta. Els partits de dreta van estar associats a un programa devastador des del punt de vista social entre el 2011 i el 2015, i quan s’acumula la insatisfacció entre la població, determinats interessos socials i econòmics intenten aprofitar aquest descontentament i manipular-lo. Si volem combatre això, hem de respondre a les causes d’insatisfacció popular. No crec que estiguem davant un creixement imparable o significatiu d’aquestes forces, tot i que hem d’estar pendents d’aquest problema.  

Notícies relacionades

¿Com afecta l’absència a la campanya del secretari general del seu partit, Jerónimo de Sousa?

Ha sigut una situació inesperada a què calia respondre amb urgència. Tot apunta que d’aquí 10 dies el secretari general podrà tornar a la seva activitat normal, amb la qual cosa podria arribar als últims dies de la campanya. En qualsevol cas, la campanya de la nostra formació és una campanya de masses, que aposta pel contacte directe amb els votants, i tenim milers d’activistes i candidats compromesos amb aquesta tasca.

Temes:

Portugal