Crisi sanitària global

El debat sobre la vacuna obligatòria divideix el Govern alemany

El canceller Scholz no aconsegueix posar d’acord rls tres partits del seu Govern sobre una mesura que genera cada vegada més crítiques

El debat sobre la vacuna obligatòria divideix el Govern alemany

Andreas Gebert

4
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

«La vacunació obligatòria significa un debat obligatori». Aquestes paraules del president federal alemany, Frank-Walter Steinmeier, resumeixen el moment polític que viu Alemanya respecte a la possible introducció d’una vacunació obligatòria contra el coronavirus. En un recent debat sobre la gestió de la pandèmia i la immunització, el president alemany, molt crític amb els sectors negacionistes i el potent moviment anticorona alemany, va preferir no definir-se sobre la mesura. «Com a president federal no em posicionaré per uno per un no sobre una vacunació general obligatòria», va dir.

La declaració de Steinmeier expressa els dubtes creixents sobre una mesura que es donava per feta a finals del 2021. El novembre passat, el llavors encara candidat a canceller Olaf Scholz es mostrava disposat a  introduir la vacunació obligatòria per a majors d’edat «a finals de febrer o inici de març». L’arribada a Europa de la variant òmicron –que posa en entredit la fiabilitat de les actuals vacunes–, sumada als dubtes que expressen algunes associacions mèdiques i a les obertes discrepàncies existents dins del Govern de coalició semàfor, allunya cada vegada més aquesta possibilitat.

El tripartit governant de socialdemòcrates, verds i liberals va acordar celebrar a finals d’aquest gener un debat al Bundestag lliure de la disciplina de partit. Els parlamentaris de les formacions de Govern i de l’oposició quedaran així alliberats per presentar les mocions que creguin pertinents i també per votar el que dicti la seva consciència sobre la proposta legislativa. Aquesta modalitat parlamentària basada en la «llibertat de consciència» ja es va utilitzar en debats anteriors sobre l’eutanàsia o l’ampliació del dret a l’avortament, per posar-ne dos exemples.

Dimensió moral

El canceller socialdemòcrata Scholz defensa el format parlamentari per la dimensió moral que suposa la introducció d’una vacunació obligatòria. Altres veus apunten, no obstant, el feble lideratge de Scholz en aquest assumpte i la seva incapacitat de posar d’acord les tres formacions del seu Govern com a raons principals. «La declaració de Scholz havia d’ocultar que no pot convèncer la seva pròpia coalició de votar-hi a favor», escriu la columnista del setmanari Der Spiegel Valerie Höhne.

La parlamentària verda Ricarda Lang va reconèixer recentment a EL PERIÓDICO la resistència que hi ha especialment dins de l’FDP respecte a la mesura. El diputat liberal Wolfgang Kubicki, vicepresident de l’FDP i també un dels vicepresidents del Bundestag, ja ha presentat una moció contra la immunització obligatòria. «Era clar des d’un inici que Kubicki no canviaria la seva opinió tan sols uns mesos després de l’inici del Govern de la coalició semàfor», va assegurar Lang en una conferència amb periodistes estrangers. La declaració de Lang deixa encara més en evidència el lideratge de Scholz en un afer sobre el qual, no obstant, continua prometent una decisió ràpida, que hauria d’estar presa com a molt tard al març, segons la cancelleria.

Consell d’Ètica

«Hi ha encara una llarga llista de condicions o mesures addicionals que són ineludibles abans que, segons la nostra opinió, pugui arribar la vacunació obligatòria», va dir fa pocs dies Alena Buyx, presidenta del Consell d’Ètica alemany, un fòrum mèdic, acadèmic i científic independent creat per abordar assumptes de pes moral i que hauria de servir de referència per al Govern federal i el poder legislatiu.

Les declaracions de Buyx suposen una altra galleda d’aigua freda per a les intencions de Scholz. L’any passat, el Consell d’Ètica havia recomanat una introducció de la vacunació general obligatòria davant l’avenç de la variant delta i la quota de vacunació relativament baixa que continua arrossegant Alemanya. L’arribada de l’òmicron i la gestió de la pandèmia per part de les autoritats alemanyes han fet canviar, no obstant, la posició del grup d’experts. «Pot ser que la nostra actual quota de vacunació sigui suficient davant futures mutacions més inofensives a l’hora de poder controlar una situació pandèmica», reflexiona Buyx, que demana a més al poder executiu i al legislatiu evitar la precipitació.

Alemanya compta amb una mica més del 72% de la població doblement vacunada. Davant el sostre d’immunització aconseguit i la pressió sobre el sistema sanitari, el Govern sortint de Merkel va tirar endavant l’any passat una vacunació obligatòria per a empleats d’hospitals i de residències de gent gran –metges, infermers, cuidadors, zeladors... –. Aquells empleats que no puguin demostrar que estan vacunats o recuperats de la malaltia fins a mitjans de març, hauran d’atenir-se a les conseqüències, l’acomiadament en el pitjor dels casos.

Notícies relacionades

La introducció d’aquesta vacunació obligatòria per a professions relacionades amb la salut pública i la cura de persones grans es presenta com una prova general del que podria ser la vacunació obligatòria que anhela el canceller Oalf Scholz i el seu ministre federal de Salut, el també socialdemòcrata Karl Lauterbach.

El cas de la veïna Àustria també podria ser una referència per aAlemanya: el Govern del país alpí va decidir aprovar l’any passat la vacunació general obligatòria contra el coronavirus, amb què vol augmentar la quota immunització. Aquells ciutadans que es continuïn negant a vacunar-se hauran de pagar multes d’entre 600 i 3.600 euros. La mesura hauria d’entrar en vigor al febrer, però la seva implementació presenta problemes creixents: el retard en la creació d’un registre de vacunació –amb la implicació que comporta per a la protecció de dades ciutadans– i la previsible onada de demandes contra la mesura amenacen de paralitzar la seva efectiva posada en marxa.