Repressió al país centreamericà

«Nicaragua és una gran presó», denuncia la dona del líder opositor Juan Sebastián Chamorro

  • Victoria Cárdenas inicia a Madrid una gira europea per demanar a la comunitat internacional que posi fi a la impunitat del règim de Daniel Ortega

  • Reclama l’alliberament «immediat, incondicional i amb garanties» dels presos polítics del país llatinoamericà

«Nicaragua és una gran presó», denuncia la dona del líder opositor Juan Sebastián Chamorro

EFE / MARISCAL

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Victoria Cárdenas, dona del líder opositor i precandidat a la presidència de Nicaragua Juan Sebastián Chamorro, ha iniciat aquest dilluns a Madrid una gira europea que la portarà a Ginebra i Brussel·les per demanar a la comunitat internacional que pressioni el règim de Daniel Ortega i aconsegueixi l’alliberament «immediat, incondicional i amb garanties» dels 170 presos polítics empresonats al país centreamericà.

Durant una trobada amb la premsa i representants institucionals celebrada a la Casa d’Amèrica, Cárdenas ha denunciat les pèssimes condicions de les presons, on els interns es veuen sotmesos a constants interrogatoris mentre els judicis s’han suspès i estan per tant detinguts de manera indefinida.

«Soc aquí per demanar l’ajuda de tots els països del món que creuen en la democràcia i els drets humans», ha indicat, reclamant «accions coordinades» per fer saber al règim nicaragüenc «que no pot continuar actuant amb impunitat». No obstant, no va especificar quin tipus d’accions espera de la comunitat internacional. «Cada país té els seus propis mecanismes per fer pressió sobre el règim», va assenyalar.

La dona de Juan Sebastián Chamorro, que s’ha reunit amb el ministre espanyol d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, i amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha agraït «el lideratge d’Espanya en la seva defensa dels drets humans i la democràcia».

Així mateix, ha traslladat al cap de la diplomàcia espanyola la necessitat que tenen els familiars dels presos polítics de comptar amb «més recolzaments» en àmbit internacional per aconseguir el seu alliberament. A més, creu que Amèrica Llatina no pot ser «indiferent» davant la situació de Nicaragua pel seu «impacte» a la regió.

Detenció arbitrària

«Crèiem que, a través de les eleccions, podríem fer el canvi però al segrestar tota l’oposició i fer que la resta de persones estiguin o silenciades o a l’exili, necessitem el recolzament internacional», ha continuat.

Notícies relacionades

La presència de Cárdenas a Madrid coincideix amb el dia de la presa de possessió de Daniel Ortega a Nicaragua. Respecte a això, ha remarcat que les eleccions no poden qualificar-se de tals perquè van ser una «farsa» i que el govern tampoc pot dir-se govern. «Jo dic que Nicaragua és una gran presó, perquè les persones, si no són a les presons o a l’exili, dins de Nicaragua estan amb terror i silenciades», ha criticat.

Cárdenas va recordar que l’última vegada que va veure el seu marit va ser el 8 de juny passat, quan vuit patrulles integrades per més de 40 oficials armats el van segrestar i se’l van emportar detingut de forma arbitrària. Ella va abandonar després el país amb la seva filla rumb als Estats Units, motiu pel qual ha sigut acusada pel règim de «traïció» i corre el risc de ser empresonada si torna a Nicaragua.

Temes:

Nicaragua