Drets fonamentals

Els talibans prohibeixen a les dones afganeses viatjar soles

Els extremistes, que van prendre el poder a l’agost, estableixen que siguin acompanyades per un home de la família

Afghan women’s rights defenders and civil activists protest to call on the Taliban for the preservation of their achievements and education, in front of the presidential palace in Kabul

Afghan women’s rights defenders and civil activists protest to call on the Taliban for the preservation of their achievements and education, in front of the presidential palace in Kabul / STRINGER (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

Els talibans han anunciat aquest diumenge que lesdonesque vulguin viatjar llargues distàncies han d’estar acompanyades per un home de la seva família pròxima, un nou senyal de l’enduriment del règim malgrat les seves promeses inicials.

La recomanació, emesa pel Ministeri de la Promoció de la Virtut i la Prevenció del Vici i que circula a les xarxes socials, demana també als conductors que acceptin dones als seus vehicles només si porten «vel islàmic».

«Les dones que viatgin més de 45 milles (72 quilòmetres) no poden fer el viatge si no van acompanyades per un membre pròxim de la família», va declarar a l’AFP el portaveu del Ministeri, Sadeq Akif Muhajir, el qual va precisar que l’acompanyant ha de ser un home.

Promeses incomplertes

Des de la seva arribada al poder a l’agost, els talibans van imposar diverses restriccions a les dones i nenes, malgrat les promeses inicials que el seu règim seria menys estricte que el primer (1996-2001).

Durant el seu primer Govern, els talibans van obligar les dones a portar el burca. Només podien sortir de casa acompanyades per un home i no se’ls permetia treballar ni estudiar.

Quan van tornar al poder a l’agost, els talibans, que necessiten el reconeixement de la comunitat internacional i l’ajuda humanitària, havien declarat que serien més oberts que durant la seva etapa anterior. «Veiem cada dia una mica més qui són de veritat els talibans, quins són els seus punts de vista en matèria de drets de les dones, i és una imatge molt, molt fosca», va dir a l’AFP Heather Barr, de l’oenagé Human Rights Watch.

«Presoneres»

«Aquesta nova ordre va sobretot [...] més lluny a convertir les dones en presoneres», va afegir Heather Barr. El Ministeri de la Promoció de la Virtut i la Prevenció del Vici va anunciar altres mesures, per exemple, la prohibició d’escoltar música als vehicles.

No està clar de moment fins a quin punt aquestes recomanacions es portaran a la pràctica, però dissabte els talibans havien aixecat barreres en alguns punts de la capital, Kabul, per informar-ne els automobilistes.

Aquesta directiva es produeix unes setmanes després que el ministeri va demanar a les televisions afganeses no difondre «telenovel·les i culebrons amb dones», i que s’asseguressin que les periodistes portessin «vel islàmic» a la pantalla. Els talibans no precisen tampoc què entenen per «vel islàmic», si es tracta d’un mocador o si inclou també el rostre, ja que la majoria de les dones afganeses llueixen peces que cobreixen molt més.

Alhora, s’han donat altres gestos de signe contrari. A diverses províncies, les autoritats locals van acceptar obrir les escoles a les nenes, tot i que moltes continuen sense poder-hi assistir.

Notícies relacionades

El respecte dels drets de les dones és una de les condicions imposades pels donants internacionals perquè torni l’ajuda humanitària a l’Afganistan.

Aquest país, un dels més pobres del món, es troba a la vora de l’enfonsament econòmic. L’ONU va alertar d’una pròxima «allau de fam», ja que considera que 22 dels prop de 40 milions d’afganesos poden patir una absència «aguda» d’aliment aquest hivern.