Cursa armamentística

Es reprèn la negociació a contrarellotge per salvar acord nuclear amb l’Iran

L’objectiu buscat a Viena serà que els EUA tornin al pacte i el Govern iranià compleixi els límits imposats

Es reprèn la negociació a contrarellotge per salvar acord nuclear amb l’Iran
2
Es llegeix en minuts

La negociació per intentar salvar l’acord del 2015 que impedia que l’Iran pogués desenvolupar armes atòmiques a curt termini es reprèn demà, dilluns, a Viena sota la sensació que el temps de la negociació s’està acabant.

Aquests contactes tenen un doble objectiu: que els Estats Units tornin al pacte, del qual va sortir el 2018 durant la presidència de Donald Trump, i que l’Iran compleixi els límits al programa nuclear que va acceptar al seu dia i que que fa temps que incompleix.

Aquesta vuitena ronda de contactes asseurà de nou a la taula a la Xina, França, Alemanya, Rússia, el Regne Unit i l’Iran, sota la coordinació d’Enrique Mora, director polític del Servei Europeu d’Acció Exterior.

A més, Washington participa en els contactes de manera indirecta, però amb una delegació d’alt nivell a Viena, ja que l’Iran es nega encara a negociacions cara a cara.

Una breu oportunitat

El dia 17, a l’anunciar una pausa en la negociació, a petició de l’Iran, Mora ja va advertir que s’està acabant el temps per arribar a un acord, i va xifrar la caducitat d’aquesta finestra d’oportunitat en «setmanes».

En les gairebé tres setmanes que va durar l’anterior ronda de contactes es van incorporar les postures del nou Govern iranià, més conservador, als documents que ja havien quedat pactats al juny, quan la negociació va quedar paralitzada durant mesos.

El Regne Unit, França i Alemanya van denunciar al principi aquestes noves postures com un pas enrere, tot i que finalment s’han avingut a debatre sobre elles.

Amb tot, els europeus van advertir que «el programa nuclear de l’Iran està avui més avançat que mai» i que és essencial que l’Iran deixi de fer més passos en aquest sentit.

Per l’acord del 2015, Teheran es va avenir a reduir la magnitud del seu programa nuclear perquè li fos impossible desenvolupar una arma atòmica a curt termini, a canvi de l’aixecament de les sancions internacionals que ofeguen l’economia

Notícies relacionades

Trump va abandonar unilateralment el 2018 l’acord i va reimposar sancions, i un any després l’Iran va començar a saltar-se els límits imposats al seu programa, enriquint més urani i de més qualitat, fins al punt que hi ha experts que creuen que és a prop de tenir suficient combustible nuclear per fabricar una bomba. Els Estats Units estan disposats a tornar al pacte, i participen en els contactes de Viena de forma indirecta.

El gran obstacle és com compassar l’aixecament de les sancions, que l’Iran vol que sigui general i immediat, amb el compliment per Teheran dels límits al programa atòmic.

Temes:

Iran