Estats Units

La Justícia impedeix a Trump bloquejar l’entrega de les seves declaracions d’impostos

  • Un comitè del Congrés tindrà accés als documents malgrat l’oposició de l’expresident

La Justícia impedeix a Trump bloquejar l’entrega de les seves declaracions d’impostos
2
Es llegeix en minuts
EFE

Un jutge federal va rebutjar aquest dimarts l’intent de l’expresident dels Estats Units Donald Trump (2017-2021) d’impedir que el Departament de Tresor entregui còpies de les seves declaracions d’impostos a un comitè de la Cambra baixa del país. El magistrat Trevor McFadden, d’un tribunal federal del Districte de Colúmbia i nomenat pel mateix Trump, va considerar que la petició dels advocats de l’exmandatari és «jurídicament incorrecta», malgrat assenyalar que els lletrats tenen raó quan afirmen que els demòcrates volen les còpies de les declaracions per aconseguir guanys polítics.

A principis d’agost, els advocats de Trump van demanar al jutge que impedís que el Departament del Tresor entregués al Congrés diverses còpies de les seves declaracions d’impostos. Aquesta sol·licitud es va produir gairebé una setmana després que el Departament de Justícia donés el vistiplau al Tresor per entregar els registres financers de Trump al Comitè de Mitjans i Arbitris del Congrés, el president del qual, Richard Neal, els va sol·licitar el 2019 per investigar possibles actes de corrupció del llavors governant. El jutge va argumentar aquest dimarts que «pot no ser correcte o savi» publicar les còpies de les declaracions dels impostos de Trump, però és el dret del president d’aquest comitè legislatiu fer-ho.

Trump va ser el primer president nord-americà des de Gerald Ford (1974-1977) que no va publicar cada any la seva declaració d’impostos, una tradició que els seus predecessors consideraven part del deure de transparència i rendició de comptes davant el poble. L’expresident es va negar a publicar les seves declaracions d’impostos amb l’argument que estaven subjectes a una auditoria per part del Servei de Rendes Internes dels EUA (Hisenda), tot i que nombrosos experts legals van assegurar que cap norma li impedia haver-los divulgat si hagués volgut.

Notícies relacionades

Aquest comitè del Congrés va sol·licitar el 2019 aquests registres per investigar les finances del llavors president i els seus possibles conflictes d’interès, però el llavors secretari del Tresor, Steven Mnuchin, es va negar a proporcionar-los-hi. Aquesta pugna va desencadenar un litigi que continua actiu i que fins al gener enfrontava aquest comitè amb el Govern de Trump, mentre que ara es lliura entre els legisladors demòcrates i els advocats de l’expresident.

Fa un any, el Tribunal Suprem dels EUA va ordenar a Trump entregar les seves declaracions d’impostos a un fiscal que investiga les seves finances a Nova York, però no es va pronunciar sobre la petició del Congrés.