Mala salut

La parella d’Assange denuncia el paper de «botxí» de les autoritats britàniques

  • Stella Moris ha informat que Assange ha patit un petit infart a la presó

abertran32675863 wikileaks founder julian assange appears at the window befor171114090735

abertran32675863 wikileaks founder julian assange appears at the window befor171114090735 / Kirsty Wigglesworth

1
Es llegeix en minuts

Stella Moris, promesa del periodista australià Julian Assange, fundador de WikiLeaks, ha criticat les autoritats britàniques per fer el paper de «botxí» a l’haver autoritzat la seva extradició als Estats Units. A més, ha informat que Assange ha patit un petit infart a la presó. Moris ha explicat que Assange té la parpella dreta caiguda, problemes de memòria i indicis de danys neurològics a causa de l’estrès causat pel procés d’extradició i que sembla que només va a pitjor.

«El seu empresonament està tenint conseqüències catastròfiques per a la seva salut. El Govern dels Estats Units ha conspirat per matar-lo i ha trobat una manera de fer-ho i aconseguir que l’Estat britànic exerceixi el paper de botxí», ha afirmat Moris en declaracions a l’agència de notícies britànica The Press Association.

Per a Moris, mare dels dos fills d’Assange, és un «cas Kashogi al ralentí que es desenvolupa al cor de Londres», ha afirmat amb referència al periodista saudita assassinat el 2018 al Consolat de l’Aràbia Saudita d’Istanbul. «És terrible que el Regne Unit es deixi utilitzar per una potència estrangera per aquesta farsa», ha afegit.

Extradició

La justícia britànica va acceptar divendres el recurs presentat per extradir Assange als Estats Units, on està acusat d’espionatge i podria enfrontar-se a una pena de fins a 175 anys de presó.

Notícies relacionades

Així, el Tribunal d’Apel·lacions ha reactivat el procés al revertir el veredicte d’un tribunal de primera instància, que va considerar que hi havia motius de salut i un alt risc de suïcidi de l’acusat en cas que el procés tiri endavant. Ara, els jutges consideren que aquest perill és limitat ateses les «garanties» presentades pel Govern nord-americà.

WikiLeaks ha volgut recordar en el seu compte de Twitter que el cas d’Assange està vinculat amb la publicació de documents que, en part, revelen que els Estats Units estarien rere la mort de civils, «entre els quals nens i dos periodistes de Reuters», a l’Iraq.