SENTÈNCIA A LONDRES

La justícia britànica decideix a favor d’extradir Assange als EUA

La justícia britànica decideix a favor d’extradir Assange als EUA

REUTERS / HENRY NICHOLLS

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Julian Assange és més a prop de ser jutjat als Estats Units després que dos jutges del Tribunal d’Apel·lació de Londres hagin donat llum verda aquest divendres a la seva extradició. La sentència serà recorreguda «tan aviat com sigui possible», ha anunciat l’equip d’Assange, si bé és molt probable que el cas torni a ser examinat per un jutge de districte. En aquest nou procés s’hauran d’avaluar les garanties diplomàtiques americanes sobre el tracte que rebria el fundador de WikiLeaks si és condemnat en aquell país, garanties que el Tribunal d’Apel·lació ha considerat suficients. La justícia dels Estats Units vol jutjar-lo per 18 delictes d’espionatge i intrusió informàtica, uns càrrecs que poden suposar-li una condemna de fins a 175 anys.

salut mental

El gener passat, Vanessa Baraitser, una jutge de districte a la capital britànica, va rebutjar la demanda d’extradició d’Assange perquè considerava que la seva salut mental era massa fràgil i corria el risc de suïcidar-se. Els advocats que representen el Govern americà van apel·lar l’octubre passat la sentència que ara ha quedat anul·lada. En la vista celebrada a l’octubre, van argumentar que la magistrada havia donat massa importància a l’informe de l’expert, el psiquiatre Michael Kopelman, sobre l’estat mental d’Assange i havia tret importància als testimonis d’altres experts.

 

Notícies relacionades

El govern de Washington vol jutjar el fundador de WikiLeaks per la difusió, a partir del 2010, de més de 700.000 documents diplomàtics i militars secrets relacionats amb activitats dels Estats Units en els conflictes de l’Afganistan i l’Iraq. L’australià de 50 anys s’arrisca a ser condemnat a una pena de fins a 175 anys de presó. Els Estats Units l’acusen d’haver obtinugt il·legalment informació classificada i volen jutjar-lo per la llei d’espionatge i per la llei d’abús i frau informàtic. 

Assange va ser detingut per la policia britànica l’abril del 2019 després d’haver passat set anys refugiat a l’ambaixada d’Equador a Londres, on es va amagar quan es trobava en llibertat sota fiança. En aquell moment temia ser extradit als Estats Units des de Suècia, país que el reclamava llavors per unes denúncies de violació que al final van quedar anul·lades.