Pandèmia

Unes 8.000 persones es manifesten a Brussel·les contra les mesures anti-Covid

Unes 8.000 persones es manifesten a Brussel·les contra les mesures anti-Covid
2
Es llegeix en minuts

Unes 8.000 persones van recórrer aquest diumenge els carrers de Brussel·les en protesta contra les mesures sanitàries per contenir el coronavirus i la possible obligatorietat de la vacuna mentre el país afronta taxes rècord d’incidència acumulada des del començament de la pandèmia, amb 2.127 casos per 100.000 habitants a 14 dies.

La manifestació, que va acabar amb alguns incidents, va començar entorn de l’una del migdia a prop de l’Estació del Nord de la capital i va avançar fins al barri europeu, on els manifestants van exhibir cartells en defensa de la llibertat i contra la «dictadura de l’estigmatització» dels no vacunats.

Incidents anteriors

La manifestació es va convocar amb moltes precaucions i vigilància perquè fa dues setmanes una protesta similar, tot i que més nombrosa, amb 35.000 persones, va deixar més de quaranta detinguts, tres ferits i molts danys materials.

Els participants en la marxa consideren que el certificat digital Covid, que és necessari a Bèlgica per accedir a bars, restaurants i alguns esdeveniments d’oci, és «contrari als drets fonamentals i discriminatori» i afirmen que «el virus no està sota control, però la població sí», en declaracions recollides pel diari belga Le Soir.

Alguns van assenyalar que no estan en contra de les vacunes, sinó de la possible obligatorietat de rebre-la, un debat sobre el qual encara no s’ha pres cap decisió a Bèlgica, a part que ho sigui per al personal sanitari a partir de gener de 2022.

Mesures de seguretat

També serà obligatòria per a treballadors com els bombers, que denuncien que una cinquena part de la seva flota de Brussel·les (unes 200 persones) no podria treballar si se li exigeix presentar aquest certificat i es van unir aquest diumenge a les protestes.

Les forces de seguretat han augmentat els seus efectius en la marxa, tant oficials com de paisà, pels incidents de fa dues setmanes i després que l’Òrgan de Coordinació per a l’Anàlisi de les Amenaces (OCAM) belga hagi advertit en un informe que la resistència a les mesures sanitàries està conduint «a més polarització, extremisme i amenaces».

Notícies relacionades

La manifestació es va desenvolupar pacíficament fins al final, quan en un dels carrers veïns a les seus de la Comissió Europea i el Consell un grup de manifestants van llançar projectils i focs artificials contra la policia present a la zona, on s’havien tallat diversos carrers.

Les forces de seguretat van contestar amb l’activació de canons d’aigua i l’ús de gasos lacrimògens i van donar la manifestació per acabada entorn de les cinc de la tarda.