La ultradreta al Brasil

Un pastor «terriblement evangelista» per al Tribunal Suprem brasiler

  • Fins ara André Mendonça ocupava el càrrec de ministre de Justícia de Jair Bolsonaro

  • El Govern d’ultradreta té una aliança amb els evangèlics des del 2018

Un pastor «terriblement evangelista» per al Tribunal Suprem brasiler

EDILSON RODRIGUES

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La primera reacció va ser dir «glòria a Déu» per la seva victòria. «És un pas per a un home, però en la història dels evangèlics al Brasil és un salt». Amb aquesta lloança, inspirada en el que va dir l’astronauta Neil Armstrong en el moment de trepitjar la Lluna, va saludar André Mendonça la decisió del Senat de facilitar-li un lloc al Suprem Tribunal Federal (STF). Fins ara Mendonça ocupava el lloc de ministre de Justícia de Jair Bolsonaro, però el Govern d’ultradreta va decidir accelerar la seva entrada a l’STF com a moneda de canvi a les esglésies pentecostals de cara a les eleccions generals del 2022. Bolsonaro tem que un sector dels evangèlics li doni l’esquena.

L’arribada de Mendonça a la principal instància judicial posa en dubte la regla de ferro d’un estat laic com el del Brasil. Si bé els seus altres 10 integrants són creients, mai abans havia sigut designat un ministre que es considera sense pudors «terriblement evangèlic». El també pastor ha col·locat la qüestió religiosa fora de l’àmbit privat i confessional per portar-la ni més ni menys que al si d’un organisme que té un rol important en la vida política i institucional d’aquest país.

El president de la Comissió de Constitució i Justícia, Davi Alcolumbre, enfrontat amb Bolsonaro, va intentar evitar-ne el nomenament. Però el capità retirat també ha pagat suculents favors a diversos legisladors que van aplanar el camí. Mendonça, que substituirà Marco Aurélio Mello, jubilat des de juliol passat, es va comprometre davant els senadors a «defensar» la laïcitat de l’Estat. «Com em dic a mi mateix, en la vida, la Bíblia; al Suprem, la Constitució,» va dir. També es va comprometre a «garantir la llibertat religiosa de tots els ciutadans, inclosos els que opten per no tenir religió».

Contra l’avortament i el col·lectiu LGTBI

Notícies relacionades

No obstant, nombrosos diputats opositors van parlar del «perjudici» que provocarà la seva presència a l’STF. El futur ministre és conegut per les seves opinions contràries als drets reproductius de les dones i del col·lectiu LGTBI. Els impugnadors del seu nomenament no van deixar de recordar com ha justificat la utilització de la llei de seguretat nacional, heretada de la dictadura militar (1964-85), per investigar els crítics de Bolsonaro.

La victòria electoral del capità retirat el 2018 no hauria sigut possible sense el recolzament gairebé unànime del moviment evangèlic. Actualment la seva popularitat és del 20%. L’horitzó de la reelecció es veu poblat de complicacions. El país ha entrat en recessió. En aquest context, Bolsonaro espera renovar la seva aliança amb les esglésies el poder de les quals en el Congrés és evident: el grup evangèlic compta amb 127 dels gairebé 600 congressistes, els qui han mogut cel i terra en favor de Mendonça. Aquest creixement replica el que passa en la societat: fa 40 anys, només 6,6% dels cristians es declarava evangèlic. Abans que acabi la dècada, seran gairebé el 30%.