El Papa viatja a Xipre i Grècia en una visita centrada en el drama dels refugiats

  • Durant la gira, que durarà cinc dies, Francesc visitarà per segona vegada durant el seu pontificat el campament de migrants de l’illa grega de Lesbos

  • L’objectiu del periple és també estrènyer els llaços amb els ortodoxos que es van separar de l’Església catòlica el 1054 durant el gran cisma entre l’Orient i l’Occident

El Papa viatja a Xipre i Grècia en una visita centrada en el drama dels refugiats

EFE

2
Es llegeix en minuts

El papa Francesc va arribar aquest dijous a Xipre, primera etapa d’un viatge de cinc dies que inclourà també Grècia, països en els quals advocarà per una acollida humanitària de les persones migrants i pel diàleg entre les diferents esglésies. Durant el viatge, el Pontífex visitarà l’actual camp de refugiats de l’illa grega de Lesbos, en el qual hi ha 2.500 persones, lluny de les gairebé 10.000 que s’allotjaven al centre de Moira, destruït per un enorme incendi l’estiu passat. Mentre que a Xipre, país que més refugiats rep d’Europa en relació amb la seva població, celebrarà una oració amb els migrants. Segons el govern xipriota, s’estan portant a terme negociacions amb el Vaticà per traslladar diverses famílies de refugiats a Itàlia, com va passar el 2016 durant la seva primera visita a Lesbos, quan va portar a Roma a tres famílies sirianes.

«Emprenem aquest viatge bonic, però on tocarem les nafres», ha dit el Pontífex amb referència al drama dels refugiats. «Espero que puguem recollir els missatges que ens enviaran», ha afegit Francesc als periodistes a l’avió que l’ha traslladat fins a Xipre. En un vídeo publicat els dies previs al viatge, el Papa va lamentar que actualment el Mediterrani és «un gran cementiri» per a molts migrants, que a més són rebuts amb hostilitat a terra. «El mar, que a molts pobles abraça amb els seus ports oberts, recorda que els brolladors de la vida conjunta estan en l’acollida recíproca». Francesc va recordar aquells que «en aquests anys encara fugen de guerres i pobresa» i que, quan arriben a les costes del continent europeu i d’altres latituds, «no troben hospitalitat sinó hostilitat, i són utilitzats».

Oració ecumènica

Es tracta de la segona visita que porta a terme un Papa a Xipre, una illa poblada especialment per cristians ortodoxos, després de la realitzada per Benet XVI el 2010. Poc després d’aterrar, Francesc es va dirigir a la catedral maronita de Nostra Senyora de la Gràcia, a Nicòsia, on es va reunir amb el patriarca d’aquesta església catòlica oriental (que representa menys de l’1% de la població xipriota, però és present a Síria i el Líban), el cardenal Béchara Rai.

Notícies relacionades

Divendres, el papa celebrarà a Nicòsia una missa en un estadi, davant 7.000 fidels i una oració ecumènica amb els migrants, a prop de la «línia verda», la zona desmilitaritzada administrada per l’ONU que divideix la ciutat i l’illa en dues parts, un gest considerat particularment simbòlic. La missa serà l’únic esdeveniment en què participarà la comunitat catòlica de Xipre, composta per unes 25.000 persones (entre 5.000 i 7.000 maronites), sobre una població d’un milió, la majoria de religió ortodoxa.

Amb aquest, el papa Francesc ha realitzat 35 viatges a l’estranger, des de la seva elecció el 2013. El diàleg amb els ortodoxos, que es van separar de l’Església catòlica el 1054 durant el gran cisma entre Orient i Occident, és una de les prioritats del pontificat de Francesc.