Comicis

El Partit Nacional d’Hondures admet la seva derrota en les eleccions presidencials

  • El candidat oficialista Nasry Asfura visita Xiomara Castro a casa seva per felicitar-la personalment i els EUA saluden la seva «victòria històrica»

El Partit Nacional d’Hondures admet la seva derrota en les eleccions presidencials

TWITTER @XIOMARACASTROZ - Archivo

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Aquest dimarts el candidat de l’oficialista Partit Nacional d’Hondures, Nasry Asfura, ha acceptat la seva derrota en les eleccions presidencials que continua encapçalant la candidata del Partit Llibertat i Refundació, Xiomara Castro, al 52,57% escrutat. Asfura ha enviat la seva felicitació pública a Castro pel seu «triomf» a través d’un vídeo i malgrat que l’escrutini dels comicis encara no ha acabat, però mentre ja es dona per guanyadora a l’aspirant esquerrana, informa el mitjà hondureny ‘La Prensa’. Així mateix, el candidat ha informat sobre el fet que ha anat «personalment» a casa de Castro per expressar-li la seva felicitació, una visita en què, ha assegurat, s’ha pogut reunir amb la candidata i tota la seva família.

L’aspirant del partit oficialista hondureny ha desitjat a la candidata el seu «desig» que «Déu la il·lumini i la guiï perquè en la seva Administració faci el millor per al benefici de tots els hondurenys, per aconseguir aquest desenvolupament i els anhels de democràcia». «Com a hondureny, home creient i de principis, que estima al meu país, demano a tots els hondurenys que enfortim la democràcia i la pau per a benefici d’aquesta gran família que es diu Hondures», ha dit Asfura. Sota aquesta demanda, ha assegurat el seu respecte a la «voluntat del poble expressada a les urnes» en els comicis generals de diumenge, una jornada en què, ha remarcat, «es va donar una demostració de civisme».

D’altra banda, l’encara candidata Castro ha celebrat a través d’un missatge en el seu perfil de Twitter que Asfura hagi reconegut la «victòria» de la seva aliança i el seu «triomf» com a presidenta electa del país centreamericà. «¡Gràcies! ¡Poble, no et fallaré! Amb les meves promeses retornarem a l’ordre democràtic», ha dit en una publicació acompanyada d’una fotografia de la seva trobada amb Asfura al seu domicili.

Prèviament, aquest dimarts el secretari del Comitè Central del Partit Nacional, Kilvett Bertrand, ha acceptat en declaracions a Radio América que la seva formació no havia sigut electa «al capdavant del Govern». «Amb el cap endavant i dret, ara cuidarem la democràcia des de l’oposició. El Partit Nacional serà garant que no existeixin abusos de poder d’ara endavant», ha afirmat. A més, la formació ha emès un comunicat en què han reiterat que portaran a terme una «oposició constructiva, de progrés, encaminada a tirar tot el país endavant».

Xiomara Castro encapçala els vots amb un 53,41% d’ells al 52,57%, mentre que Asfura es queda amb un 34,08%, d’acord a l’última actualització de les dades del Consell Nacional Electoral (CNE) hondureny, segons dades de les 18.00 hores d’aquest dimarts.

Els EUA feliciten Castro

Notícies relacionades

Així, el secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ja ha enviat la seva felicitació a Castro per la seva «victòria històrica com la primera dona presidenta d’Hondures». «Esperem treballar amb el pròxim govern d’Hondures. Felicitem els hondurenys per l’alta participació electoral, la participació pacífica i el compromís actiu de la societat civil que van marcar aquesta elecció, cosa que demostra un compromís durador amb el procés democràtic», ha dit en un comunicat difós pel Departament d’Estat.

El cap de la diplomàcia nord-americana ha remarcat que el país nord-americà i el centreamericà disfruten d’una «relació duradora» basada en valors compartits, comerç, cultura i llaços familiars, així com ha garantit que Washington «continuarà recolzant Hondures en l’enfortiment de les seves institucions democràtiques, la promoció del creixement econòmic i la lluita contra la corrupció i el crim transnacional».