Crisi sanitària global

L’odissea dels turistes espanyols atrapats al Marroc pel tancament de fronteres

Les autoritats marroquines decideixen suspendre durant dues setmanes totes les connexions internacionals per blindar el país davant l’avenç de la variant òmicron

Els viatgers afectats denuncien preus desorbitats i un periple per aeroports del país a l’espera de la repatriació

3
Es llegeix en minuts

La suspensió de vols d’entrada i sortida del Marroc ha deixat els turistes amb la missió gairebé impossible d’intentar sortir del país en 24 hores, i molts no ho han aconseguit. «Va ser sobtat, vam intentar parlar amb Iberia i ens va dir que no hi havia cap problema, però finalment han cancel·lat el vol», explica el Javier, que tenia previst tornar a Madrid aquest dimarts però que per ara segueix a Marràqueix a l’espera dels vols de repatriació. A partir de la mitjanit d’aquest dilluns, i durant dues setmanes, als aeroports del Marroc ja no hi aterren ni s’enlairen vols internacionals. El Govern va anunciar la suspensió de tots els vols diumenge a la tarda per intentar blindar el país davant l’avenç de l’última variant òmicron en unes noves restriccions que també inclouen la suspensió de les connexions marítimes de passatgers. El tancament ha agafat per sorpresa el Javier a la turística ciutat marroquina, que, junt amb un amic de la universitat, ha recorregut la costa atlàntica del país, un viatge de deu dies que no saben quant de temps s’allargarà. No es descarten vols de repatriació, com va passar per Setmana Santa, quan el Marroc també va suspendre vols d’un dia per l’altre, però encara no hi ha confirmació per part de l’ambaixada espanyola. La Patrícia i els seus pares tenien previst tornar a Barcelona aquest dimarts: «Ho vam veure a les xarxes socials, deien que la suspensió era només de vols d’entrada, la sorpresa ens l’hem portat quan aquest dilluns a l’hotel ens han dit que també suspenien els vols de sortida». «Hem canviat l’excursió que teníem per visitar la vall d’Ourika [a prop de Marràqueix] d’aquest dilluns per anar a l’aeroport», explica que han intentat comprar un vol des de diversos aeroports del país per tornar abans, però que no ha sigut possible. Després d’un primer comunicat oficial confús que no especificava si els vols per sortir del país també es veurien afectats, les autoritats van llançar una segona comunicació en què van aclarir que totes les connexions es veurien afectades.

Preus disparats El Pablo i la Sara expliquen des de l’aeroport de Casablanca que han pagat 715 euros per comprar dues places en un dels últims vols abans de la suspensió. Ho fan pocs minuts abans d’embarcar-se cap a Màlaga per passar la nit i agafar l’AVE fins a Madrid, on viuen tots dos. «L’anunci ens ha agafat tornant del desert a Marràqueix», asseguren, i expliquen que un cop se’n van assabentar van anar a l’aeroport de la ciutat per intentar comprar un vol, però tots estaven plens. Finalment van aconseguir comprar un bitllet per sortir a dos quarts d’onze de la nit de dilluns des de Casablanca. La majoria dels turistes que s’han quedat atrapats al Marroc es troben a Marràqueix i Casablanca, tot i que és aviat per saber quants visitants espanyols segueixen al país després de la suspensió. Molts d’ells han comprat un vol per sortir aquest dilluns davant la incertesa i l’estrès provocat pel sobtat anunci. Segons dades oficials, el 75% de la població del Marroc ha rebut la segona dosi de la vacuna, una de les xifres més elevades del continent. A més, les autoritats han imposat el passi sanitari obligatori per accedir a establiments públics o mitjans de transport i ja han començat a subministrar la tercera dosi a la gent gran. Segons les últimes xifres del Ministeri de Sanitat, actualment hi ha prop de 3.000 casos actius al país i només s’ha registrat una defunció en les últimes 24 hores.