Justícia

Arrenca el judici contra Ghislaine Maxwell

  • La trama d’abusos sexuals de Jeffrey Epstein arriba als tribunals

Arrenca el judici contra Ghislaine Maxwell

EFE

3
Es llegeix en minuts
EFE

El judici contra Ghislaine Maxwell, exparella i mà dreta del milionari Jeffrey Epstein, que es va suïcidar en una presó el 2019, va arrencar aquest dilluns en un tribunal de Nova York, on es jutjarà si Maxwell va ser la responsable de captar i convèncer menors perquè el magnat n’abusés. L’esperat judici contra Maxwell, de 59 anys i filla del polèmic home de negocis Robert Maxwell, va convocar un nombrós públic i mitjans de comunicació, cosa que va obligar la jutge que dirigeix el cas, Alithon Nathan, a habilitar mitja desena de sales on poder seguir la vista a través d’un circuit tancat de televisió.

La Fiscalia, que va donar arrencada al procés amb el seu argument d’obertura, va descriure Maxwell com una «dona perillosa» que va enganyar nenes «perquè Epstein n’abusés sexualment». «Entre 1994 i 2004, l’acusada va explotar sexualment noies joves que va manipular per entregar-les a Epstein», va assegurar la fiscalia, que presentarà els testimonis de quatre dones que asseguren haver sigut víctimes d’Epstein amb l’ajuda de Maxwell. En la presentació dels fets als membres del jurat, l’ajudanta del fiscal Lara Pomerantz va arrencar l’acusació explicant el relat d’una de les quatre principals testimonis: «Us vull parlar d’una jove anomenada Jane», una noia de 14 anys que suposadament Epstein i Maxwell van captivar per abusar d’ella, va dir.

El suposat modus operandi de la trama

D’acord amb el relat de la Fiscalia, la manera d’actuar de l’acusada i el mort magnat als quals va descriure com a «socis criminals» es repetia amb cada presumpta víctima. Primer, s’acostaven a les noies, «moltes de les quals eren de famílies a les quals els costava arribar a fi de mes» i, després, es guanyaven la seva confiança, els donaven esperances i els prometien el món» oferint-los beques, viatges i contactes. «Els feien creure que els seus somnis es farien realitat», que podrien ser actrius, models, músiques, però tot «era un engany».

Segons Pomerantz, una vegada guanyada la seva confiança, Maxwell començava a parlar-los obertament de sexe fins que acabava convencent-les perquè fessin un massatge a Epstein. «Però el massatge era una excusa perquè Epstein les toqués» i acabés «abusant-ne sexualment». En algunes d’aquestes trobades, segons la Fiscalia, Maxwell era present i arribava participar-hi activament. Aquests abusos van tenir lloc a les cases que Epstein tenia a Florida, Nova York, les illes Verges, Santa Fe (Neu Mèxic) i París (França).

Aquesta manera d’actuar va canviar a partir de l’any 2000, quan suposadament Maxwell va començar a pagar noies perquè fessin els massatges i fins i tot perquè captessin altres joves. «L’acusada va jugar un paper essencial en la trama. Sabia exactament el que feia, era perillosa, estava preparant nenes per a un depredador», va remarcar Pomerantz, que va recordar que Maxwell té sis acusacions en contra seu, quatre de les quals relacionades amb el transport de dones sexualment i dues de tràfic sexual de menors.

La defensa afirma que les víctimes testifiquen per diners

Per la seva banda, l’advocada de Maxwell Bobbi Sternheim, que va assegurar sentir-se orgullosa de defensar la seva clienta, va dir que les quatre víctimes que testificaran al llarg del judici «actuen per diners per cobrar milions del fons creat per a les víctimes d’Epstein». Segons Sternheim, el seu record dels fets és llunyà, ha sigut manipulat i no pot ser corroborat per altres testimonis o proves. «Els records s’esvaeixen amb el temps, i en aquest cas, aprendrem que no només els records es van esvair, sinó que han sigut contaminats per informació externa», va afegir.

Notícies relacionades

Per la lletrada, Maxwell no és sinó «el boc expiatori que està sent jutjada en lloc d’Epstein», que es va suïcidar en una cel·la novaiorquesa l’agost del 2019 abans que arrenqués el seu judici per tràfic sexual de menors. «No som aquí per jutjar Epstein [...] Ella no és Epstein i no és com Epstein ni com els altres homes que van abusar de nenes», va insistir l’advocada als membres del jurat abans de remarcar: «Vostès escoltaran testimonis sobre la conducta d’Epstein, però no sobre la de Ghislaine».

El cas ha rebut enorme atenció mediàtica perquè diverses importants figures del món de la política i l’espectacle han sigut relacionats amb Epstein, entre elles el príncep Andreu d’Anglaterra –actualment acusat en un altre cas a Nova York per una de les presumptes víctimes de l’empresari–, l’expresident Bill Clinton i el cofundador de Microsoft Bill Gates.