Tragèdia laboral

Una fuita de gas en una mina de Sibèria causa 52 morts

  • L’explotació minera pertany a Vladímir Gridin, un poderós oligarca local amb vincles amb Putin, i de ben segur que revifarà la polèmica sobre la negligència endèmica a l’Estat rus

Una fuita de gas en una mina de Sibèria causa 52 morts

EPC

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Una nova i devastadora tragèdia que, de ben segur, farà ressorgir velles polèmiques com la seguretat a les mines de Rússia i l’endèmica negligència que afecta l’Estat rus, les seves institucions i les seves empreses. Almenys 52 persones han perdut la vida, entre miners i membres dels equips de rescat, com a conseqüència d’una fuita de gas en una mina de carbó de Sibèria, en un dels desastres més mortífers d’aquesta naturalesa que s’han registrat al país des de la desintegració de l’URSS. El pou és propietat del hòlding SBS, una societat controlada per Vladímir Gridin i els seus fills, un oligarca local de Sibèria amb estrets vincles amb el president Vladímir Putin.

Segons el portal d’informació Meduza, desenes de persones han resultat ferides, fins a una cinquantena, quatre en estat greu, com a conseqüència de l’accident. El Comitè d’Investigació, òrgan equivalent a la fiscalia a Espanya, ha obert una investigació per «violació de les normes de seguretat» en el lloc de treball i ha arrestat tres persones, incloses el director de l’explotació i el seu número dos. En el moment de l’accident, 285 persones eren a l’interior dels túnels i 239 van aconseguir arribar a la superfície. Els altres morts –un total de sis– pertanyien als equips de rescat. De fet, les tasques per salvar els desapareguts es van haver de suspendre a mig matí a causa de la perillositat de les operacions.

Fonts dels serveis d’emergència han informat l’agència TASS que la pols del carbó va fer que es calés foc al conducte de ventilació a uns 250 metres de profunditat i, com a conseqüència d’això, el fum es va estendre per tots els racons de la mina. «No hi va haver cap explosió, la mina no va experimentar danys», han dit les mateixes fonts. L’explotació minera és a nom de SDS Ugol, societat pertanyent al hòlding SDS, propietat de l’oligarca Vladímir Gridin i els seus fills, un poderós home de negocis que ha ocupat importants càrrecs polítics i amb estrets vincles amb el president Vladímir Putin.

«Una tragèdia»

Precisament, la gravetat de l’incident ha obligat fins i tot el líder del Kremlin a sortir a la palestra i dirigir un missatge a la nació per donar explicacions, quan encara es desconeixia la sort que havien pogut córrer els desapareguts. «És una gran tragèdia», ha declarat, amb un to commocionat, el líder del Kremlin. «Esperem poder salvar el nombre més gran possible de persones», ha continuat, abans d’admetre que fins i tot hi havia risc per als equips de rescat.

Els familiars dels miners s’han amuntegat als voltants de les instal·lacions i no han volgut fer declaracions a la premsa, segons testimonis directes recollits per mitjans russos. Paral·lelament, el Ministeri per a les Situacions d’Emergència ha obert una línia telefònica calenta per informar sobre els fets, mentre que les autoritats locals de la regió de Kémerovo han decretat tres dies de dol.

Notícies relacionades

No és la primera tragèdia que afecta la mina de Listviakhnaïa, situada a les proximitats de la localitat de Gramoteino, a la Sibèria central. El 2004, una explosió de metà va causar la mort de 13 persones, i ferides a una vintena. Un quart de segle abans, quan encara existia l’URSS, unes altres cinc persones van morir com a conseqüència d’una deflagració. El creixement econòmic que ha experimentat el país en els últims dos decennis, des que el president Putin va arribar al poder, no ha aconseguit posar fi a les tragèdies en les explotacions mineres del país. El 2010, 91 miners van morir en una altra mina també de la regió de Kémerovo. L’últim accident d’envergadura va tenir lloc fa dos anys, quan la ruptura d’una presa il·legal en una mina d’or al territori de Krasnoiarsk, també a Sibèria va ocasionar 17 morts.