Enfrontaments

La coalició que encapçala l’Aràbia Saudita ataca edificis d’ús militar houthis al Iemen

  • El Govern iemenita critica la milícia per convertir construccions de la capital, Sanà, en llocs de prova d’armes

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La coalició internacional liderada per l’Aràbia Saudita ha afirmat aquest dimecres haver atacat instal·lacions militars dels rebels houthis a la capital del Iemen, Sanà. Entre els objectius als quals ha apuntat la coalició es troba un edifici en construcció que s’utilitzava per a la fabricació de drons carregats d’explosius, informa el diari saudita ‘Arab News’.

La coalició ha demanat als civils a Sanà que no s’acostin ni es reuneixin a les àrees on es produeix l’ofensiva a la capital iemenita, l’aeroport de la qual estan utilitzant els houthis com a base militar, segons ha denunciat recentment. En aquest context, el Govern del Iemen va condemnar aquest dimarts que la milícia hagi convertit l’aeròdrom en un lloc per emmagatzemar i provar armes, cosa que posa en perill la vida dels residents a Sanà. El ministre d’Informació del Iemen, Muammar al-Eryani, ha denunciat que els houthis han utilitzat, a més, oficines governamentals, instal·lacions civils, cases, mesquites o mercats amb finalitats militars.

Enfrontaments a Hodeida

D’altra banda, el portaveu de la Secretaria General de l’ONU, Stéphane Dujarric, va alertar aquest dimarts sobre la situació a la governació de Hodeida, on la missió de l’organització sobre el terreny està seguint els «intensos enfrontaments i l’escalada de combats» a les zones de Hais i At Tuhayta, al sud, amb «importants baixes civils».

Notícies relacionades

Les Nacions Unides i els seus socis estan responent a les necessitats humanitàries a la zona, especialment donant suport a les famílies desplaçades a districtes del sud, on han pogut proporcionar aliments, material d’higiene i de refugi a 4.800 persones. En aquest context, l’ONU ha reiterat la seva crida a totes les parts del conflicte perquè actuïn «amb moderació» i protegeixin els civils. Així mateix, l’enviat especial de les Nacions Unides, Hans Grundberg, es va reunir dilluns amb el ministre d’Exteriors egipci, Samé Shukri, i el secretari general de la Lliga Àrab, Ahmed Abul Gheit, a la capital d’Egipte, el Caire, per abordar la situació al Iemen.

La guerra al Iemen enfronta el Govern reconegut internacionalment, encapçalat per Abd Rabbuh Mansur Hadi i avalat per una coalició internacional liderada per l’Aràbia Saudita, i els houthis, recolzats per l’Iran. Els rebels controlen la capital i altres zones del nord i l’oest del país. El conflicte ha patit una recrudescència en diversos fronts durant els últims mesos, malgrat els esforços internacionals de mediació, en una guerra que ha provocat la que és la màxima crisi humanitària mundial.