Interlocutòria judicial

El TJUE imposa una multa d’1 milió al dia a Polònia per vulnerar la independència dels jutges

  • El màxim tribunal europeu afirma que és necessària per evitar un dany greu i irreparable en l’ordre jurídic europeu

El TJUE imposa una multa d’1 milió al dia a Polònia per vulnerar la independència dels jutges

LUDOVIC MARIN

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea fa un pas més en la seva batalla judicial contra Polònia. El vicepresident Lars Bay Larsen ha emès aquest dimecres una interlocutòria en què condemna el país a pagar una multa diària d’1 milió d’euros per no haver suspès l’aplicació d’algunes disposicions nacionals sobre la sala disciplinària dels jutges. Segons sosté el TJUE, suspendre les disposicions i complir la sentència del 14 de juliol «és necessari per evitar un dany greu i irreparable en l’ordre jurídic de la UE i als valors en què es basa la Unió, particularment l’Estat de dret».

La sanció imposada respon a la petició cursada el 7 de setembre per la Comissió Europea, que va decidir recórrer de nou a la més alta instància judicial europea, després de constatar l’incompliment de les mesures cautelars imposades a mitjans de juliol. En aquesta, els jutges europeus van dictaminar que el nou règim disciplinari a què estan subjectes els jutges del Tribunal Suprem polonès (Gad Najwyzszy) i els jutges ordinaris no és conforme amb el dret europeu. En primer lloc, perquè els jutges nacionals polonesos s’exposen a un procediment sancionador per haver decidit plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la UE, cosa que atempta contra el seu dret o la seva obligació de qüestionar el tribunal polonès.

Notícies relacionades

«No ofereix les garanties d’imparcialitat i independència» perquè «no és immune a les influències directes o indirectes del poder legislatiu i l’Executiu polonès», conclou aquella sentència. El TJUE apuntava concretament al fet que el procés de nomenament dels jutges del Tribunal Suprem, inclosos els de la sala disciplinària, estigués determinat per un organisme, el Consell Nacional de la Magistratura, reorganitzat per l’Executiu i legislatiu polonès i la independència del qual podria «generar dubtes legítims». 

La sentència també va dictaminar que el règim disciplinari permet tipificar com a falta disciplinària el contingut de les decisions judicials adoptades per jutges de la jurisdicció ordinària, cosa que segons el TJUE podria utilitzar-se per exercir un control polític sobre les decisions judicials o per exercir pressió sobre els jutges a fi d’influir en les seves decisions i soscavar la independència dels tribunals. A més, els jutges europeus van considerar que Polònia no ha garantit que els casos disciplinaris incoats contra els jutges dels tribunals ordinaris s’examinin en un termini raonable i no ha garantit el respecte dels drets de defensa dels jutges acusats, cosa que en soscava la independència.