Demana que en deneguin l’extradició

L’advocada d’Assange denuncia el seu mal estat de salut

  • «Dissabte vaig veure Julian a la presó de Belmarsh i tenia molt mal aspecte», ha assegurat l’advocada.

38507385 59

38507385 59 / JUSTIN TALLIS (AFP)

1
Es llegeix en minuts

L’advocada i companya sentimental de Julian Assange, Stella Moris, ha alertat aquest dilluns sobre l’estat de salut del fundador de Wikileaks. «Es troba en molt mal estat», ha assegurat Moris poc abans que els tribunals britànics revisin l’apel·lació nord-americana contra el rebuig de la seva extradició. «Dissabte vaig veure Julian a la presó de Belmarsh i tenia molt mal aspecte», ha assegurat l’advocada.

«Esperem que sigui el final» de tot això, va assenyalar Moris, advocada d’Assange, abans de l’audiència prevista per a dimecres i dijous. «Julian no sobreviuria a una extradició, és la conclusió de la magistrada», va seguir Moris, considerant «aterridora» la possibilitat de revertir la decisió de no concretar-la.

Al gener, la jutge britànica Vanessa Baraitser va rebutjar la demanda d’extradició d’Assange, enjudiciat per la justícia nord-americana per una filtració massiva de documents, davant la possibilitat que es pogués suïcidar. Als Estats Units, Assange s’enfronta a una pena de 175 anys de presó, en un cas descrit pels seus defensors com a polític i un atemptat a la llibertat d’expressió.

Recolzament dels seus col·legues

Notícies relacionades

La directora de les campanyes internacionals de l’oenagé Reporters sense Fronteres (RSF), Rebecca Vincent, va destacar que l’actual president nord-americà, Joe Biden, va perdre l’ocasió de «distanciar-se dels seus antecessors» i va sol·licitar, igual com tots els partidaris del fundador de Wikileaks, que es retirin els càrrecs d’acusació contra Julian Assange.

El redactor en cap de Wikileaks, Kristinn Hrafnsson, va considerar «impensable que el Tribunal Superior londinenc arribi a una altra conclusió que no sigui confirmar» la denegació de l’extradició. En aquesta demanda d’apel·lació, Washington posa en dubte en particular la fiabilitat d’un expert que va testificar a favor d’Assange respecte a la fragilitat de la seva actual salut mental. En el seu moment, el psiquiatre Michael Kopelman va reconèixer que havia enganyat la justícia a l’«ocultar» el fet que el seu client es va convertir en pare durant el seu confinament a l’ambaixada de l’Equador a Londres