Detenció

Arresten a Mèxic Rodrigo Granda, antic líder de les FARC

  • Va arribar al país nord-americà convidat a assistir a un seminari i amb autorització de la JEP, segons un senador del Partit Comuns

Arresten a Mèxic Rodrigo Granda, antic líder de les FARC

Archivo

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’exlíder de les extintes FARC Rodrigo Granda va ser detingut aquest dimarts a la seva arribada a Ciutat de Mèxic, segons van confirmar a EFE font oficials. Granda, que tenia com a àlies el nom de ‘Ricardo Téllez’ quan va ser guerriller i va ser conegut com el ‘canceller’ de les FARC durant la seva època com a integrant de la guerrilla, va ser detingut a la seva arribada a l’Aeroport Internacional de Ciutat de Mèxic.

Granda va viatjar a Mèxic convidat pel Partit del Treball (PT) per assistir al seminari internacional ‘Els partits i una nova societat’, que se celebrarà el 21, 22 i 23 d’octubre i al qual anava com a representant del Partit Comuns de Colòmbia juntament amb Rodrigo Londoño. «Un dels temes a tractar [al seminari] és el procés de pau a Colòmbia, i el partit va nomenar una delegació en què estic inclòs i també Granda, vam fer tots els tràmits davant la JEP (Jurisdicció Especial per a la Pau) com a compareixents i ens van ser donats els permisos», va dir Londoño en un vídeo publicat des de Mèxic al seu compte de Twitter. «Avui arribem a Ciutat de Mèxic a les 12 del migdia i aquesta és l’hora 20.15 hores (01.15 GMT de dimecres) en què Rodrigo Granda no ha pogut ingressar a Ciutat de Mèxic, realment jo no sé què ha passat, no vull presumir coses, ni especular, faig una crida a la comunitat internacional que estiguin pendents de la seguretat i l’estat de Rodrigo Granda», va afegir Londoño.

El senador Carlos Antonio Lozada, del Partit Comuns, va avisar aquest dimarts per mitjà d’un missatge a Twitter que Granda, de 72 anys, havia sigut detingut a Mèxic. «Urgent, han detingut a Mèxic Rodrigo Granda, malgrat que va sortir del país amb autorització de la JEP (Jurisdicció Especial per a la Pau), ens informen que el govern d’@IvanDuque va demanar a la Interpol activar la circular vermella mentre anava volant cap a Mèxic, en clara violació de l’Acord de Pau que volen fer miques», va escriure Lozada.

Notícies relacionades

La JEP és un tribunal creat per jutjar els crims comesos durant la guerra a Colòmbia i que va néixer de l’històric acord de pau firmat el 2016 entre el Govern de Juan Manuel Santos i la guerrilla de les FARC, que va posar fi a un conflicte armat de mig segle.

Mentrestant, el partit, també a Twitter, va dir que esperaven un pronunciament del Govern d’Iván Duque sobre per què la circular vermella contra Granda «va ser reactivada mentre volava a Mèxic, amb autorització @JEP_Colombia, per assistir a un seminari internacional». Granda va sortir de Colòmbia sense problemes, però a l’arribar a Mèxic va ser detingut després que activessin en contra seu una fitxa vermella d’Interpol. Segons la Interpol, una notificació vermella és una sol·licitud a forces de l’ordre de tot el món per localitzar i detenir provisionalment una persona en espera d’extradició, entrega o acció judicial similar.