Unió Europea:

Manifestació a Varsòvia en recolzament dels migrants retinguts a la frontera bielorusa

  • Els manifestants exigeixen el final del mur que el Govern polonès ha aixecat per frenar l’allau de passos de la frontera

Manifestació a Varsòvia en recolzament dels migrants retinguts a la frontera bielorusa

KACPER PEMPEL

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Milers de persones han sortit aquest diumenge als carrers de Varsòvia per exigir al Govern polonès que concedeixi l’asil per als immigrants afganesos, sirians, iraquians i d’altres països atrapats a la frontera amb Bielorússia, i suspengui immediatament el seu pla per aixecar un mur entre els dos països. Els organitzadors de la mobilització, entre ells el col·lectiu de les feministes i el grup Lambda Warszawa, demanen a les autoritats que «cessin la tortures a la frontera» després de la mort, durant les últimes setmanes, de diversos refugiats en aquesta zona.

«Les autoritats de Polònia ja fa gairebé dos mesos que prenen mesures que han provocat la mort d’almenys sis persones que buscaven refugi al país i a Europa. Perilla la vida de centenars de persones més que busquen creuar els boscos fronterers. Entre ells hi ha nens petits», van indicar els organitzadors en un comunicat.

Així mateix, els manifestants, que han corejat consignes com «Vergonya», «No a les tortures a la frontera» i «Som un país humanista», es van detenir davant la seu del Parlament per denunciar que els guàrdies fronterers polonesos, en violació de les lleis i els principis internacionals de l’assistència humanitària, impedeixen als immigrants sol·licitar asil, no els presten ajuda mèdica i porten il·legalment els refugiats a la frontera amb Bielorússia.

El mur

Notícies relacionades

La protesta té lloc després de la decisió del Govern polonès de construir una tanca de filferro espinós a la frontera amb Bielorússia, que fins i tot planeja substituir amb una estructura més permanent.. Segons la guàrdia fronterera, només divendres passat hi va haver 592 intents de travessar de manera il·legal la frontera entre Bielorússia i Polònia. Aquesta setmana, el Parlament polonès ha esmenat una llei que permet als guàrdies fronterers locals expulsar gent que travessi la frontera de manera il·legal, una decisió que segons l’ACNUR, l’agència de l’ONU per als refugiats, afecta el dret de la gent a buscar asil.

Varsòvia acusa el Govern bielorús d’impulsar el flux migratori a la frontera com a mesura de represàlia per les sancions imposades per la Unió Europea contra el president, Aleksandr Lukaixenko, després de les polèmiques eleccions de l’agost del 2020.