Oportunisme polític

L’extrema dreta italiana finança la propaganda dels antivacunes

  • Una associació creada per un líder neofeixista va destinar almenys 33.000 euros a una oenagé que difon idees del catolicisme ultraconservador i hostil a les campanyes d’immunització

L’extrema dreta italiana finança la propaganda dels antivacunes

TIZIANA FABI

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

L’extrema dreta italiana no ha desaprofitat la crisi sanitària. En l’any i mig que va des de l’esclat de la pandèmia del Covid-19, professors universitaris, juristes i membres d’antics grups terroristes d’extrema dreta han teixit una xarxa que ha desviat milers d’euros per finançar la propaganda dels moviments antivacunes. Així ho ha revelat el diari romà ‘Domani’ a través d’una detallada informació periodística. La Fiscalia Nacional Antimàfia i Antiterrorista i diverses unitats de la policia italiana estan investigant el tema.

La notícia sobre l’abast de la inquietant aliança instaurada entre aquestes galàxies arriba després de la violenta manifestació que dissabte va incendiar el centre de Roma i va acabar amb 12 detinguts, entre ells també líders ultres i representants dels moviments antivacunes. Una demostració de força inesperada que aquesta setmana ha portat el Govern italià a plantejar-se la il·legalització de formacions com Força Nova, un partit obertament neofeixista creat el 1997 per Roberto Fiore (també arrestat) i que entre les seves files reuneix antics integrants de grups terroristes dretans com el Nucli Armat Revolucionari (NAR), molt actiu en la dècada dels 80.

En concret, segons ‘Domani’, una associació d’empreses creada per Fiore (anomenada Saint George Educational Trust, amb seu a Londres) va destinar almenys 33.000 euros a l’oenagé Vicit Leo, creada el 2020 per promoure les idees del catolicisme ultraconservador, però també hostil a les campanyes de vacunació i les opinions de les quals han aparegut aquests mesos citades per polítics de centredreta en diverses interpel·lacions parlamentaris dirigides al Ministeri de Salut italià. Saint George Educational Trust també té un canal de Telegram en el qual, després de les detencions de dissabte, es va enviar un missatge per sol·licitar ajuda econòmica per a les despeses legals dels arrestats.

Infiltració in crescendo

Notícies relacionades

Més encara. Al mateix canal de Telegram també apareixen pasquins amb frases pronunciades per Carlo Maria Viganò, un dels principals crítics del papa Francesc, i per Richard Williamson, un bisbe lefebvrià britànic que va xocar amb el Vaticà per negar el genocidi jueu durant la Segona Guerra Mundial. Aquestes circumstàncies confirmen el que també s’ha vist al carrer en els últims mesos, un crescendo en les infiltracions de l’extrema dreta i del món ultracatòlic en les protestes dels antivacunes.

Amb tot, les revelacions perjudiquen els dos partits més grans de la dreta amb representants elegits a nivell nacional: la Lliga de Matteo Salvini, que governa juntament amb l’Executiu de Mario Draghi, i Germans d’Itàlia, el partit de dreta radical que més ha crescut l’últim any. Tots dos han condemnat la revolta de dissabte passat, però durant mesos s’han mostrat ambigus en les seves postures sobre la campanya de vacunació. Una cosa que probablement els passarà factura en la segona volta de les municipals aquest diumenge i dilluns i fins i tot en les pròximes eleccions generals.