Guardó diplomàtic

Aquests són els principals candidats al premi Nobel de la pau del 2021

  • Malgrat que la llista oficial es manté en secret durant 50 anys, aquests són els noms que més sonen a les quinieles del guardó

Aquests són els principals candidats al premi Nobel de la pau del 2021

MIGUEL MEDINA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un total de 329 candidats, dels quals 234 són persones i 95 organitzacions, han sigut proposats per rebre el més prestigiós guardó de les iniciatives pacífiques, el premi Nobel de la pau 2021. Malgrat que les identitats dels integrants d’aquesta llista es mantenen sota secret durant els 50 anys pròxims després de la seva nominació, és habitual que transcendeixin alguns dels noms dels personatges amb més probabilitats així com els menys esperats. Segons les filtracions, en aquesta llista hi ha figures com ara l’OMS, Donald Trump, Greta Thunberg, Aleksei Navalni i el moviment Black Lives Matter.

Els noms dels candidats es mantenen en secret durant almenys mig segle, però els patrocinadors d’alguns dels candidats, sí poden dir públicament qui és el seu apadrinat. És així com s’han conegut alguns noms. Entre els candidats més coneguts es troben l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’Aliança de Vacunes (Gavi) i la Coalició per a les innovacions en la preparació per a epidèmies (Cepi), totes organitzacions que han portat a terme una important tasca en la lluita contra la Covid-19.

Altres candidats

Notícies relacionades

En la il·lustre llista també hi figuren noms més polèmics. Des de l’expresident nord-americà Donald Trump i el seu gendre, Jared Kushner, al primer ministre israelià Benjamin Netanyahu o el príncep hereu dels Emirats, Mohammed bin Zayed al-Nahyan. Les seves nominacions responen a la varietat dels perfils que formen el Comitè del Nobel noruec encarregat d’escollir els participants. Malgrat el polèmic de les seves candidatures, se’ls atribueix rols destacats en l’avenç de la pau a l’Orient Mitjà, bregant per l’acostament entre Israel i els països àrabs. D’altra banda, ser proposat al premi no requereix cap condició especial, més enllà d’aspectes burocràtics com que les candidatures hagin sigut presentades abans del 31 de gener.

Altres candidats notoris que han transcendit són l’OTAN, grups d’activistes prodemocràcia a Hong Kong, l’Agència de l’ONU per als Refugiats (ACNUR), una campanya per prohibir «robots assassins» i el moviment dels escoltes. El comitè del Nobel donarà a conèixer el guardonat el 8 d’octubre. El 2020 va ser premiat el Programa Mundial d’Aliments (PAM), l’organització humanitària més gran del món que combat la fam.