Presumpte cas de corrupció

El Govern d’Àustria, al caire de l’abisme per un escàndol de corrupció del canceller Kurz

  • Els Verds, socis a l’executiu, consideren que la investigació deixa una «terrible impressió» i demà es reuniran amb els altres partits

  • L’oposició, des de socialdemòcrates fins a l’extrema dreta, demanen en bloc la dimissió de Kurz, que nega les acusacions i s’aferra al càrrec

El Govern d’Àustria, al caire de l’abisme per un escàndol de corrupció del canceller Kurz

HERBERT NEUBAUER

1
Es llegeix en minuts

El govern d’Àustria podria tenir les hores comptades. El canceller Sebastian Kurz es troba a la corda fluixa després de conèixer-se que està sent investigat per un presumpte cas de suborns i corrupció. Aquest dijous, els Verds, socis de la coalició amb els conservadors de l’ÖVP, han posat en dubte la capacitat del jove líder conservador –que la setmana passada va participar en la convenció nacional del PP al costat de Pablo Casado– per continuar al capdavant de l’executiu.

El vicecanceller i líder dels ecologistes, Werner Kogler, ha assenyalat que l’obertura de la investigació suposa «un nou pas» que deixa una «terrible impressió» i ha confirmat que aquest divendres s’asseurà per iniciar converses amb els partits de l’oposició. Tot i que la majoria dels líders regionals dels ecologistes pressionen el partit en favor d’un canvi, no han reclamat obertament la dimissió de Kurz, com sí que han fet la resta de formacions, des de socialdemòcrates fins a l’extrema dreta.

Possible corrupció i suborns

Segons la Fiscalia Anticorrupció austríaca, entre el 2016 i el 2018 es van publicar articles elogiosos i sondejos favorables a Kurz a canvi de la compra d’un espai publicitari per part del Ministeri d’Hisenda, gestionat en aquell moment pels conservadors. L’ara canceller era llavors el flamant ministre d’Exteriors i buscava capitalitzar la crisi interna del seu partit per aconseguir el seu control, com va acabar fent.

Notícies relacionades

Dimecres, el ministeri públic va anunciar que Kurz i nou sospitosos més, així com tres organitzacions, estan sent investigats per diversos delictes relacionats amb aquest cas, després d’una sèrie de registres realitzats al matí, en particular a la seu del partit conservador ÖVP.

Període de consultes

En un comunicat, Werner Kogler ha explicat que aquest mateix dijous es reunirà amb el president del país, Alexander Van der Bellen, qui a aquestes hores es troba reunit amb Kurz. El líder conservador va assegurar ahir en declaracions a la premsa que el cas de corrupció que penja sobre seu són «acusacions inventades» i va afegir, en una entrevista televisada, que continuaria sent «evidentment» canceller. «No entenc per què hauria de ser responsable de qualsevol fet punible», va lamentar, ja que, segons la seva opinió, no pot assumir les faltes comeses per altres.