Matança

AI denuncia que els talibans han assassinat 13 hazares a l’Afganistan

  • Onze de les víctimes eren exmembres de les antigues forces de seguretat afganeses i dos eren civils, incloent-hi una menor

AI denuncia que els talibans han assassinat 13 hazares a l’Afganistan

Oliver Weiken/dpa

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Amnistia Internacional (AI) ha denunciat aquest dimarts l’assassinat d’almenys 13 membres de l’ètnia hazara, entre els quals, una menor de 17 anys, per part de combatents talibans a la província afganesa de Daikundi.

Els fets, segons una investigació de l’organització, van tenir lloc el 30 d’agost al poble de Kahor, al districte de Khidir d’aquesta província, on, en concret, els talibans van matar onze exmembres de les Forces de Seguretat de Defensa Nacional Afganesa (ANDSF) i dos civils.

Més d’una trentena d’exmembres de seguretat afganesos van buscar refugi en aquest districte, al qual van arribar amb equip militar i armament de l’antic govern, després de la presa del poder per part de la milícia. D’acord amb declaracions de testimonis directes, després de la rendició dels exmembres de les forces de l’anterior Govern afganès el 29 d’agost, l’endemà uns 300 combatents talibans van arribar a les proximitats del poblet de Dahani Qul, on es trobaven els exintegrants de les ANDSF, que van fugir de la zona amb les seves famílies.

En la fugida, un dels vehicles va quedar encallat a Kahor i va ser encertat pels talibans, que van obrir foc contra la multitud i van matar dos civils, entre els quals, una noia de 17 anys, i dos exmembres de les forces de seguretat. Un talibà va morir per un tret de resposta. Després, nou exagents més es van rendir, si bé els talibans els van traslladar a un riu pròxim i els van executar, cosa que suposa «assassinats que semblen crims de guerra», com ha alertat l’organització.

Amnistia Internacional ha comprovat fotografies i material audiovisual capturat després dels assassinats i ha identificat el poble en què es van produir els fets. En les imatges s’observa onze homes, alguns dels quals, amb ferides de bala al cap.

El 31 d’agost, l’endemà dels fets, els habitants de la zona van portar els cadàvers a Dahani Qul per enterrar-los a les parcel·les familiars, una informació que ha sigut verificada per Amnistia en el cas de dues de les tombes. Segons detalla l’organització, els talibans van dir llavors als familiars que quedaven que tots els que havien fugit havien de tornar i entregar-se en un termini de tres dies. «He matat gent durant els últims 20 anys. Matar és fàcil per a mi. Puc tornar a matar», va advertir un dels combatents, d’acord amb els testimonis recollits.

L’1 de setembre, Sadiqullá Abed, el cap de Policia de Daikundi nomenat pels talibans, va negar que s’haguessin produït assassinats i es va limitar a confirmar que un membre de la milícia havia resultat ferit en un atac a la província.

«Els mateixos abusos que en el seu anterior govern»

La secretària general de l’organització, Agnes Callamard, ha afirmat que aquestes «execucions a sang freda» són una «prova més» que els talibans «estan cometent els mateixos abusos horribles pels quals eren famosos durant el seu anterior govern a l’Afganistan». «Violen repetidament els drets dels qui perceben com els seus adversaris, i fins i tot maten els que ja s’han rendit», ha lamentat, i ha insistit que tot i que «diuen que no tenen com a objectiu els empleats del govern anterior, aquests assassinats contradiuen aquestes afirmacions».

Notícies relacionades

En aquest sentit, Callarmard ha reclamat que els talibans «posin fi immediatament» a aquests «cruels actes de venjança» i «garanteixin que els treballadors de l’anterior govern i les seves famílies puguin viure amb seguretat a l’Afganistan». «El nou Govern ha de deixar clar que no es toleraran aquestes greus violacions i que els responsables seran processats», ha urgit la secretària general d’Amnistia Internacional. Per verificar els abusos recollits en aquesta investigació, i d’altres comesos pels talibans des de la presa de poder l’agost d’aquest any, l’organització ha tingut problemes, alguns dels quals, pel tall del servei de telefonia mòbil en algunes regions del país centreasiàtic.

Poc després de la caiguda de Kabul, Amnistia Internacional va documentar com els combatents talibans van massacrar nou homes d’ètnia hazara després de prendre el control de la província de Ghazni.