Sondejos a peu d’urna

El centreesquerra avança i l’M5E punxa a les eleccions locals a Itàlia

El centreesquerra avança i l’M5E punxa a les eleccions locals a Itàlia

MAURO SCROBOGNA

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El primer torn de les eleccions municipals i regionals italianes d’aquest diumenge i dilluns ha confirmat els vaticinis dels últims dies, segons els primers sondejos a peu d’urna. El populista Moviment 5 Estrelles (M5E) ha obtingut resultats decebedors, mentre que el progressista Partit Democràtic (PD) ha recobrat protagonisme i el centredreta s’ha imposat en una sola de les grans ciutats que celebraven eleccions. No obstant, es tracta d’un resultat provisional, ja que és probable que s’hagi de celebrar una segona volta a diverses ciutats del país.

El triomf més destacat de l’esquerra ha sigut a Milà, on el candidat del PD i actual alcalde, Giuseppe Sala, s’hauria imposat rotundament sobre els seus rivals. D’igual manera, a Bolonya i Nàpols, els representants del centreesquerra Matteo Lepore i Gaetano Manfredi haurien aconseguit situar-se com els candidats més votats, cosa que fins i tot els podria donar una victòria immediata o situar-los en posició favorable per triomfar en la segona volta, que se celebrarà el 17 i 18 d’octubre.

Roma, en suspens

Més complexos són els resultats de Roma, on l’exministre d’Economia i candidat del PD, Roberto Gualtieri, i el candidat de la dreta, Enrico Michetti, se situarien en una situació d’empat tècnic. Un resultat que, de no canviar en les pròximes hores –quan surtin els resultats definitius–, difícilment evitarà la tornada a les urnes per a la segona volta. Aquest mateix escenari també és més que probable a Torí, on s’hauria imposat al centreesquerra amb un resultat insuficient per a una victòria immediata.

En canvi, el centredreta hauria aconseguit la fronterera Trieste (nord), on el candidat Roberto Dipiazza es podria estrenar com a alcalde de la ciutat per quarta vegada, i a Calàbria, única regió on es votava per l’elecció de l’administració regional i on hauria guanyat aquest bàndol. A Milà, també és cridaner el resultat que atorguen els sondejos al petit partit Italexit, el líder del qual és un obert antivacunes i que hauria aconseguit obtenir escons al consell municipal.

Bones notícies per a Draghi

Notícies relacionades

Tot i així, els resultats són una bona notícia per al cap de l’Executiu, l’exbanquer Mario Draghi, ja que no suposen cap terratrèmol per a la seva coalició de Govern i avantatgen el PD, la principal força que el recolza. Si aquests resultats es confirmen, «Draghi no només no rep cap cop, sinó que també es reforça, ja que el PD s’ha reforçat», ha comentat el jurista i periodista Ferruccio de Bortoli, després de conèixer-se la informació.

A més del reequilibri de la geografia política, la cita electoral ha estat marcada per dos greus incidents. El primer va ser un incendi que va acabar diumenge amb la caiguda d’una part de l’anomenat Pont de Ferro, símbol de la Roma industrial. El segon ha sigut la mort de vuit persones en l’accident d’una avioneta a la ciutat de Milà.