Tensió diplomàtica

Johnson insta Macron a «restablir la cooperació» després de la crisi dels submarins

  • Macron respon al britànic que queda a l’espera de les seves «propostes»

Johnson insta Macron a «restablir la cooperació» després de la crisi dels submarins

PHIL NOBLE

1
Es llegeix en minuts

Els socis de França que han protagonitzat la crisi dels submarins continuen intentant recompondre les relacions diplomàtiques amb l’Elisi. Si dimecres va ser el president dels EUA, Joe Biden, qui va conversar per telèfon amb el mandatari francès, Emmanuel Macron, aquest divendres ha sigut el torn de Boris Johnson. El primer ministre britànic, també en una xerrada telefònica, va traslladar a Macron el seu desig de «reestablir la cooperació» entre els dos països, segons va indicar París en un comunicat.

L’esmentada crisi va esclatar el passat 15 de setembre, quan els EUA, Austràlia i el Regne Unit van firmar un acord de defensa –batejat AUKUS, l’acrònim dels tres països– pel qual Washington i Londres ajudaran Canberra a desenvolupar submarins de propulsió nuclear. La contrapartida va ser la cancel·lació del contracte que Austràlia havia firmat amb França per a la construcció de submarins convencionals valorat en uns 56.000 milions d’euros. París va reaccionar cridant a consultes els seus ambaixadors a Washington i Canberra.

«Valors comuns»

Johnson ha instat Macron a recuperar la cooperació conforme als «valors comuns» en temes com el canvi climàtic, la regió indopacífica o la lluita contra el terrorisme. Macron li ha contestat que «espera les seves propostes», segons afegeix la breu nota de l’Elisi.

Notícies relacionades

Si bé París va reaccionar al greuge cridant a consultes els seus ambaixadors a Washington i Canberra, va preferir ignorar l’Executiu de Londres. Segons l’opinió de França, el Regne Unit ha actuat de forma «oportunista» en aquest assumpte.

Les relacions als dos costats del canal de la Mànega s’han degradat en els últims mesos a conseqüència de l’aplicació de l’acord del Brexit, en matèria de pesca principalment, o pel control dels migrants que arriben a les costes britàniques des de França.