Vot per renovar la Duma

El partit de Putin perd manxa a les legislatives russes, segons els sondejos

  • Rússia Unida perd recolzaments respecte a les eleccions del 2016, tot i que continua sent la força hegemònica

  • Els comunistes aconsegueixen un important creixement en uns comicis amb fortes traves a l’oposició

El partit de Putin perd manxa a les legislatives russes, segons els sondejos

MAXIM SHIPENKOV / EFE

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

No es tracta de cap tomb electoral, impossible de materialitzar-se a la Rússia actual. Però si es confirmen les dades apuntades pels sondejos a peu d’urna i els primers resultats avançats la nit d’aquest diumenge per la Comissió Electoral Central, els russos haurien fet un toc d’atenció important al Kremlin i a la seva classe dirigent a les eleccions legislatives celebrades aquest cap de setmana. D’acord amb aquestes xifres, Rússia Unida, la formació governamental, hauria obtingut entre el 40% i el 45% dels vots, una desena de punts per sota dels resultats obtinguts en les últims comicis parlamentaris celebrats fa cinc anys. Per contra, el Partit Comunista de la Federació Russa (KPRF, per les seves sigles en rus) experimentaria un increment significatiu dels recolzaments i ha obtingut entre el 21% i el 25% dels sufragis emesos.

Encara és aviat per calibrar fins a quin punt la campanya Vot Intel·ligent, impulsada pel bloguer Aleksei Navalni i el seu entorn i en què s’animava els votants a recolzar el candidat o partit millor posicionat per derrotar la força oficialista independentment de la seva ideologia, ha pogut influir en els resultats. Però sí que és cert que en la majoria dels casos, els aspirants inclosos a les llistes del bloguer per comptar amb més probabilitats d’imposar-se sobre els progovernamentals eren precisament els pertanyents al KPRF.

Notícies relacionades

L’ultranacionalista Partit Liberal Democràtic de Rússia, encapçalament per Vladímir Zhirinovski, també ha retrocedit i obtindria tan sols entre el 9% i el 8% de les paperetes, mentre que Rússia Justa, una altra formació de la denominada oposició sistèmica de tendència centreesquerrana, hauria obtingut el 7,9%. Nova Gent, un partit encapçalat per Sardana Avksentieva, la carismàtica exalcaldessa de Yakutsk, una ciutat remota de la Sibèria oriental, podria fins i tot aconseguir representació parlamentària. Caldrà esperar diverses hores per conèixer del cert quina serà la composició final de la Duma, la Cambra baixa del Parlament, ja que les legislatives a Rússia se celebren seguint dos sistemes electorals. La meitat dels 450 diputats s’elegeix en una llista de partit en l’àmbit federal, mentre que l’altra meitat s’escull en circumscripcions uninominals.

Denúncies de frau

Les tres jornades de votacions es van celebrar al mig d’una allau de denúncies de frau i vídeos de suposades irregularitats fetes per ciutadans i difosos a través de les xarxes socials. Tot això no semblava afectar la fe que havia dipositat en aquests comicis Andrei Shiroev, president del col·legi electoral 156 al barri de Kropótkinskaya. «Durant la nit, les urnes són vigilades per la policia i la seguretat de l’escola», afirma. Serguei, votant de Krasnoyarsk (Sibèria central) desplaçat temporalment a Moscou, ha votat precisament per Nova Gent. Avksentieva «és una bona política; i jo soc siberià», destaca.